Ako notár určí, že dedičstvo je zaťažené dlhom

Pri určení, či je dedičstvo zaťažené dlhmi alebo nie, je rozhodujúca jeho trhová cena v čase smrti poručiteľa. Notár musí správne určiť výšku aktív – všeobecnú cenu majetku a výšku pasív – dlhov aj za pomoci dedičov. Okrem toho sa určuje napríklad aj použitím cenových predpisov, vyjadreniami či potvrdeniami realitných kancelárií, znaleckými posudkami o všeobecnej, trhovej hodnote nehnuteľnosti, lustrovaním na portáloch burzy cenných papierov, autobazárov.

17.10.2012 10:04
dedičstvo, dedenie, dohoda, zmluva, notár Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Dedičia by nemali v takých situáciách odmietať vyhotovenie odborných vyjadrení či posudkov, najmä v prípadoch, ak nemajú znalosti o cenách na realitnom či burzovom obchode,“ vraví notárka Miriam Imrich Breznoščáková. „Chránia sa tým oni, ale aj veritelia.“ Výrok o predlženom dedičstve, teda o tom, že dlhy poručiteľa prevyšujú výšku majetku, ktorý po ňom zostal, je obsiahnutý v osvedčení o dedičstve alebo uznesení súdu. To pripravuje súdny komisár, ktorý by ho mal podľa notárky vydať bez ohľadu na to, či následne dôjde k uzavretiu dohody o prenechaní predlženého dedičstva na úhradu dlhov veriteľov alebo dôjde k likvidácii dedičstva.

„Až nadobudnutím právoplatnosti tohto uznesenia sa konštatuje predlžené dedičstvo,“ vraví notárka. „Spôsobiť to môže ďalšie zákonné následky pre vyporiadanie sa s predlženým dedičstvom. Nie je pritom vylúčené, aby v uznesení došlo aj k vyporiadaniu bezpodielového spoluvlastníctva manželov.“

Uznesenie sa doručuje dedičom ako účastníkom konania, ktorí môžu proti nemu podať odvolanie. „Nedoručuje sa však veriteľom, bez ohľadu na to, či ich pohľadávky sú, alebo nie sú zahrnuté do pasív dedičstva, keďže až nadobudnutím právoplatnosti tohto uznesenia je dedičstvo predlžené a veritelia sa stávajú až týmto okamihom účastníkmi dedičského konania,“ upozorňuje notárka.

Pri výroku súdu, že dedičstvo je predlžené, majú už dedičia obmedzené možnosti. Dohoda o rozdelení majetku, bez účasti veriteľov je totiž možná, len ak dedičstvo nie je predlžené. „Uzavretie dohody o prenechaní predlženého dedičstva na úhradu dlhov závisí od záujmu veriteľov, teda či k tejto dohode pristúpia a či je pre nich výhodná,“ vraví notárka. „Rovnako je to aj pri likvidácii dedičstva, keď dedičia nemôžu ovplyvniť ani speňaženie majetku, okrem prípadov, ak by bol dedič spoluvlastníkom, či mal iné zvýhodnenie oproti ostatným záujemcom, alebo by bol súčasne aj veriteľom.“

Príklad: Ako sa môžu dedičia dohodnúť s veriteľmi

Poručiteľ zomrel bez zanechania závetu, zostali po ňom traja dedičia – manželka a dvaja synovia. Ku dňu svojej smrti vlastnil poručiteľ spolu s manželkou dom v cene 20–tisíc eur, auto v hodnote 5–tisíc eur a bytové zariadenie za 5–tisíc eur. Zanechal však aj dlhy – zostatok hypotekárneho úveru vo výške 50–tisíc eur, ktorý nie je sporný a ktorý solidárne zaväzuje poručiteľa s pozostalou manželkou.

Notár ako súdny komisár počas dedičského konania konštatuje, že všetok majetok je spoločný s manželkou, a preto je nevyhnutné najprv vyporiadať bezpodielové spoluvlastníctvo manželov (BSM). Do BSM teda patrí všetok uvedený majetok v hodnote 30–tisíc eur po odrátaní úveru vo výške 50–tisíc eur, teda hodnota majetku v BSM je vyčíslená na sumu mínus 20–tisíc eur.

Deti a manželka sa dohodli o vyporiadaní majetku patriaceho do BSM tak, že do dedičstva patrí polovica zo všeobecnej (trhovej) hodnoty domu 10–tisíc eur, auto v hodnote 5–tisíc eur a polovica úveru vo výške 25–tisíc eur. Manželke z majetku v BSM potom patrí polovica z hodnoty domu vo výške 10–tisíc eur, bytové zariadenie v hodnote 5–tisíc eur a polovica úveru vo výške 25–tisíc eur.

Po vysporiadaní BSM notár urobí súpis aktív dedičstva (majetku), do ktorého zahrnie polovicu domu, auto v celosti a súpis pasív dedičstva (dlhov) – teda zostatok, t. j. polovicu hypotekárneho ú­veru.

Všeobecná cena majetku poručiteľa je teda 15–tisíc eur, výška pasív (dlhov) je 25–tisíc eur a čistá hodnota dedičstva mínus 10–tisíc eur.

Dedičia a veriteľ – banka (žiaden iný veriteľ sa neprihlásil) uzatvorili dohodu o prenechaní dedičstva na úhradu dlhu, teda, že polovica domu a auto v cene 15–tisíc eur by sa vydali banke na úhradu dlhu poručiteľa. Tým by zanikla zodpovednosť dedičov a dedičská dohoda by bola aj exekučným titulom na vykonanie a podkladom pre zápis do registrov. Zvyšnú časť svojej pohľadávky by si už banka uplatňovala napríklad voči pozostalej manželke, ale už nie ako dedičke.

Ak by banka nesúhlasila s prenechaním dedičstva na úhradu dlhov, prípadne by nesúhlasila manželka ako spoluvlastníčka, bolo by nevyhnutné nariadiť likvidáciu dedičstva speňažením majetku, ktorý sa zahrnul do dedičstva. Z výťažku by sa uhradila pohľadávka banky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba