Kto dostane materskú dávku a v akej výške

Materské sa vypláca len vtedy, ak dôvod na jeho poskytnutie vznikne v čase trvania nemocenského poistenia zamestnankyne, živnostníčky alebo dobrovoľne poistenej osoby, alebo po jeho zániku v ochrannej lehote. Ak v čase zániku nemocenského poistenia už bola poistenka tehotná, ochranná lehota je osem mesiacov, inak len sedem dní.

30.08.2012 09:50
dieťa, rodina, materská, materské, rodičovský,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ďalšou podmienkou nároku na materské je, aby bola poistenka v posledných dvoch rokoch pred pôrodom nemocensky poistená najmenej 270 dní. V prípade povinne nemocensky poistenej samostatne zárobkovo činnej osoby a dobrovoľne nemocensky poistenej osoby je, aby mali riadne a včas zaplatené poistné na nemocenské poistenie.

Zamestnávateľ za zamestnanca v súčasnosti mesačne platí poistné na nemocenské poistenie 1,4 percenta z hrubej mzdy, maximálne však z 1 153,50 eura, teda maximálne 16,14 eura a zo mzdy zamestnanca strháva ďalších 1,4 percenta z hrubej mzdy, maximálne 16,14 eura. Zamestnané mamičky majú nárok na dávku aj vtedy, ak by za nich zamestnávateľ, ktorý ich do Sociálnej poisťovne prihlásil, poistné neplatil. V tom sú oproti živnostníčkam a dobrovoľne nemocensky poisteným osobám vo výhode.

Živnostníčky, pokiaľ sú povinne nemocensky poistené, platia mesačne 4,4 percenta z vymeriavacieho základu. Minimálny vymeriavací základ je 339,89 eura a poistné z tohto vymeriavacieho základu je 14,95 eura. Maximálny vymeriavací základ je 1 153,50 eura a poistné z tohto vymeriavacieho základu je 50,75 eura.

„Živnostníčky, ktoré vlani nemali príjmy zakladajúce ich povinné poistenie, alebo nezamestnané matky či študentky, ktoré by sa chceli dobrovoľne nemocensky poistiť, musia sa zároveň prihlásiť aj na dobrovoľné dôchodkové poistenie a dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti a poistné platiť na všetky tieto poistenia,“ vraví Jana Ďuriačová, riaditeľka komunikačného odboru Sociálnej poisťovne. „Výška poistného na celý balík poistenia pri minimálnom vymeriavacom základe 339,89 eura predstavuje sumu 119,45 eura mesačne a pri maximálnom vymeriavacom základe na všetky poistenia – 1 153,50 eura na nemocenské poistenie a 3 076 eur na dôchodkové poistenie, poistenie v nezamestnanosti a do rezervného fondu solidarity – predstavuje sumu 996,62 eura mesačne.“

Hrozba straty zamestnania

Pri strate zamestnania alebo skončení podnikania materské patrí len tým, ktoré boli v posledných dvoch rokoch pred pôrodom nemocensky poistené minimálne 270 dní.

„Matkám sa do potrebného obdobia poistenia započíta aj obdobie zaniknutého nemocenského poistenia, ak spadá do obdobia dvoch rokov pred pôrodom, ak napríklad poistená živnostníčka zrušila živnosť alebo budúca matka skončila zamestnanie. Pokiaľ by mamička pracovala u viacerých zamestnávateľov a bola by nemocensky poistená u viacerých, môže si uplatniť z každého poistenia nárok na materské. Každú dávku Sociálna poisťovňa posúdi samostatne a vyplatí sa vždy len jednou sumou z úhrnu jej denných vymeriavacích základov,“ vraví ďalej Ďuriačová. „V každom jednom prípade však opäť musí byť v posledných dvoch rokoch pred dňom pôrodu poistená minimálne 270 dní.“

Budúce mamičky, ktoré neboli ešte zamestnané, a teda ani nemocensky poistené, sa musia obrátiť na príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý im vyplatí rodičovský príspevok 194,70 eura mesačne.

Ak si chce poistenka uplatniť nárok na materské z viacerých nemocenských poistení, vyžiada si od ošetrujúceho gynekológa pre každé nemocenské poistenie osobitnú žiadosť o materské. Napríklad ak je zamestnaná a platí si poistné aj na dobrovoľné nemocenské poistenie, od ošetrujúceho gynekológa si vyžiada dve tlačivá žiadosti o materské, pričom jednu bude mať vystavenú z dobrovoľného nemocenského poistenia a druhú z povinného nemocenského poistenia zamestnankyne.

Žiadosť o materské vystavenú z povinného nemocenského poistenia zamestnankyne pred odoslaním pobočke Sociálnej poisťovne predloží svojmu zamestnávateľovi na potvrdenie. Žiadosť o materské z dobrovoľného nemocenského poistenia podpíše a odovzdá ju pobočke Sociálnej poisťovne, ktorá vykonáva jej nemocenské poistenie dobrovoľne nemocensky poistenej osoby.

Materské uplatnené zo súbehu nemocenských poistení sa určí z úhrnu denných vymeriavacích základov na určenie výšky materského z tých poistení, z ktorých vznikol nárok na materské a materské sa vypláca len jedno. Jeho výška bola vlani 60percent denného vymeriavacieho základu alebo pravdepodobného denného vymeriavacieho základu, od januára 2012 sa zvýšila na 65 percent.

Denný vymeriavací základ, z ktorého sa vypočíta materské, sa určí tak, že sa spočítajú vymeriavacie základy, z ktorých bolo zaplatené poistné na nemocenské poistenie spravidla počas roka, ktorý predchádzal dňu nástupu na materskú dovolenku, a vydelí sa počtom dní v tomto roku. Napríklad ak zamestnankyňa nastúpi na materskú dovolenku v tomto roku, vymeriavací základ sa vypočíta z vymeriavacích základov, z ktorých bolo zaplatené poistné za rok 2011 a vydelí sa počtom dní v roku 2011.

„Rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu je spravidla kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského. Ak zamestnankyňa nemá v rozhodujúcom období vymeriavací základ na platenie poistného na nemocenské poistenie, alebo ak jej dôvod na poskytnutie materského vznikol v deň vzniku nemocenského poistenia, napríklad nastúpila do zamestnania, výška materského sa určí z pravdepodobného denného vymeriavacieho základu,“ vraví ďalej Ďuriačová.

Takto sa vymeriavací základ určí aj vtedy, ak by mamička na materskej alebo rodičovskej dovolenke očakávala ďalšieho potomka, teda zamestnávateľ ani štát by za ňu neodvádzali poistné na nemocenské poistenie. Pravdepodobný denný vymeriavací základ takej zamestnankyne, ktorá mala prerušené povinné nemocenské poistenie, pretože čerpala rodičovskú dovolenku, je jedna tridsatina vymeriavacieho základu, z ktorého by sa platilo poistné na nemocenské poistenie za kalendárny mesiac, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského (tzv. predpokladaný príjem). Ak teda bezprostredne po skončení čerpania rodičovskej dovolenky nastúpi v roku 2012 na materskú dovolenku a v predchádzajúcom roku celý rok čerpala rodičovskú dovolenku, pri určení výšky materského sa bude vychádzať z predpokladaného príjmu za mesiac, v ktorom nastúpi na materskú dovolenku.

Kedy sa dobrovoľné poistenie nezohľadní

V súčasnosti môže byť dobrovoľne nemocensky poistená len osoba, ktorá sa prihlási zároveň aj na dobrovoľne dôchodkové poistenie a dobrovoľne poistenie v nezamestnanosti. Ak jej dobrovoľné nemocenské poistenie zanikne v období tehotenstva, začína jej plynúť osemmesačná ochranná lehota.

Matka, ktorá ako zamestnankyňa čerpá rodičovskú dovolenku, má v tom čase prerušené, teda zaniknuté povinné nemocenské poistenie zamestnanca. Nástupom na novú materskú dovolenku sa ukončí prerušenie povinného nemocenského poistenia a obnoví sa, teda vznikne jej povinné nemocenské poistenie zamestnankyne. Ak jej plynie ochranná lehota z dobrovoľného nemocenského poistenia, obnovením nemocenského poistenia zamestnankyne jej táto ochranná lehota zanikne. Nárok na materské by sa posudzoval výlučne z nového nemocenského poistenia zamestnankyne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba