Dostanem materské, ak som teraz na rodičovskej dovolenke?

Otázky a odpovede o rodičovských dávkach.

04.09.2012 06:30
dieťa, rodina, rodič, rodičia, materské,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Som tehotná a na materskú s druhým dieťaťom by som mala nastúpiť v tomto roku. Vznikne mi nárok na materské v prípade, ak som v súčasnosti zamestnankyňa na rodičovskej dovolenke s prvým dieťaťom, ale je možné, že počas rodičovskej dovolenky so mnou zamestnávateľ ukončí pracovný pomer?

Základnou podmienkou nároku na materské je nemocenské poistenie alebo plynutie ochrannej lehoty v čase vzniku dôvodu na poskytnutie materského – spravidla šesť týždňov pred očakávaným dňom pôrodu. Ochranná lehota poistenky, ktorej povinné nemocenské poistenie zamestnanca zaniklo v období tehotenstva, je osem mesiacov. Zamestnankyni sa z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky prerušuje povinné nemocenské poistenie. Pretože vznik prerušenia povinného nemocenského poistenia sa posudzuje rovnako ako zánik povinného nemocenského poistenia, znamená to, že v období čerpania rodičovskej dovolenky nie ste nemocensky poistená.

Za predpokladu, že vám pracovný pomer ku dňu nástupu na ďalšiu materskú dovolenku bude trvať, povinné nemocenské poistenie sa dňom nástupu na materskú dovolenku obnoví a nárok na materské vám vznikne. Pokiaľ však počas čerpania rodičovskej dovolenky ukončíte pracovný pomer, povinné nemocenské poistenie sa neobnoví a ani nezačne plynúť ochranná lehota, pretože tá sa viaže už na zánik nemocenského poistenia pri jeho prerušení. Nárok na materské vám v takom prípade nevznikne.

Môžem nastúpiť na materskú dovolenku neskôr ako šesť týždňov pred pôrodom? Cítim sa dobre a nastúpiť na materskú chcem až tri týždne pred pôrodom. Budem o niečo ukrátená? Vznikne mi aj tak nárok na materské?

Poistenke vzniká nárok na materské od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom, najskôr od začiatku ôsmeho týždňa pred týmto dňom, a ak porodila skôr, odo dňa pôrodu. Nárok na materské zaniká spravidla uplynutím 34. týždňa od vzniku nároku na materské.

Ak sa poistenke vyplácalo materské pred očakávaným dňom pôrodu menej ako šesť týždňov z iného dôvodu ako z dôvodu, že nastal predčasný pôrod (ide o tzv. svojvoľný nástup), má nárok na materské do konca 28. týždňa odo dňa pôrodu, ale najdlhšie do konca 34. týždňa od vzniku nároku na materské. Dátum, od ktorého požiadate o výplatu materského, si môžete zvoliť a nárok na výplatu materského si môžete uplatniť aj neskôr ako šesť týždňov pred očakávaným dňom pôrodu. V tom prípade sa však dĺžka jeho poskytovania bude odvíjať aj od skutočného dňa pôrodu, pričom je limitovaná 34 týždňami od vzniku nároku na materské (t. j. od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom) a zároveň 28 týždňami od pôrodu. Pri predčasnom pôrode sa obdobie poskytovania materského neskráti.

Zdoj: Sociálna poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba