Ako manželia zdania príjmy z predaja vozidla

Kedy treba podať daňové priznanie a aké výdavky si možno uplatniť.

19.09.2012 06:30
auto, peniaze, pzp, poistenie Foto:
Ilustračné foto.
debata

1. Manžel pri podnikaní používa vozidlo, ktoré má s manželkou v bezpodielovom spoluvlastníctve. Má ho zaradené do obchodného majetku. V tomto roku ho chce predať.

Ide o nakladanie s obchodným majetkom, príjem z predaja vozidla nie je od dane oslobodený, je príjmom z podnikania. Zostatkovú cenu vozidla si môže na budúci rok uplatniť v daňových výdavkoch v daňovom priznaní k dani z príjmov fyzickej osoby za rok 2012, ktoré bude podávať na budúci rok. Manželia si nemôžu takýto príjem rozdeliť.

2. Manžel používal pri podnikaní vozidlo patriace do bezpodielového spoluvlastníctva, bolo zaradené do obchodného majetku. V tomto roku v marci vozidlo z obchodného majetku vyradil a v auguste ho manželia predali.

Príjem z predaja vozidla nie je príjmom z podnikania, ale je príjmom z predaja hnuteľných vecí, ktorý nie je od dane oslobodený, lebo neuplynulo päť rokov od jeho vyradenia z obchodného majetku. Zostatková cena sa uplatní ako výdavok. Manželia si môžu príjmy a výdavky z predaja vozidla rozdeliť medzi sebou rovným dielom, ak sa nedohodnú inak.

3. V tomto roku v marci si manželia kúpili vozidlo, ktoré začal jeden z nich používať na podnikanie. Nezaradili ho do obchodného majetku a v auguste auto predali.

Príjem z predaja je príjmom od dane oslobodeným, lebo nebolo zaradené do obchodného majetku ani jedného z manželov.

4. Automobil patrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov a manžel je zapísaný ako držiteľ. Manželka zahrnula automobil do obchodného majetku a výlučne ona ho používa na podnikanie.

Manželka bude povinná podať daňové priznanie k dani z motorových vozidiel do konca januára budúceho roka a v tejto lehote aj daň zaplatiť. Vyplýva to zo zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady, podľa ktorého ak je v dokladoch vozidla zapísaná ako držiteľ vozidla osoba, ktorá nepoužíva vozidlo na podnikanie, daňovníkom je fyzická alebo právnická osoba, ktorá používa vozidlo. Manželka si potom v daňovom priznaní k dani z príjmov, ktoré bude podávať na budúci rok do konca marca, môže i v takomto prípade do daňových výdavkov zahrnúť zaplatenú daň z motorových vozidiel.

5. Manžel občas využíva auto, ktoré má s manželkou v bezpodielovom spoluvlastníctve, pri výkone svojej podnikateľskej činnosti. Vozidlo zaradil do obchodného majetku. Manželka pri svojej podnikateľskej činnosti používa to isté auto v pomere 30 percent.

V tomto pomere si na budúci rok v daňovom priznaní k dani z príjmov budú uplatňovať aj výdavky, napríklad odpisy, servis auta, poistné a iné. Pri uplatňovaní výdavkov na spotrebované pohonné látky budú postupovať podľa znenia § 19 ods. 2 písm. l) zákona o dani z príjmov.

6. Manžel využíva osobný automobil, ktorý má s manželkou v bezpodielovom spoluvlastníctve na podnikanie. Vozidlo nezaradil do obchodného majetku.

Pri uplatňovaní výdavkov na spotrebované pohonné látky bude postupovať podľa § 19 ods. 2 písm. e) zákona o dani z príjmov a do daňových výdavkov uplatní náhradu za spotrebované pohonné látky podľa cien platných v čase ich nákupu a základnú náhradu za každý jeden kilometer jazdy, najviac do výšky ustanovenej v zákone o cestovných náhradách (povinný je preukázať nákup pohonných látok).

Zdroj: Mgr. Gabriela Dianová, hovorkyňa Finančného riaditeľstva, ham

© Autorské práva vyhradené

debata chyba