Nezamestnaný dostane dávku, len ak splní podmienky

Za mesiac júl poberalo dávky v nezamestnanosti viac ako 41–tisíc ľudí. Priemerná výška dávky v nezamestnanosti v prvom polroku tohto roka bola 302,73 eura.

16.09.2012 13:08
Graf, nezamestnanosť, manažér Foto:
Ilustračné foto
debata

Sociálna poisťovňa vybavuje žiadosti o dávky v nezamestnanosti už do deviatich dní, aj keď zákonná lehota je 60 dní od doručenia žiadosti. Dávku vyplatí spätne, odo dňa zaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Vypláca sa vždy mesačne pozadu, štyri alebo šesť mesiacov, v závislosti od splnenia jednotlivých podmienok výplaty dávky.

„Podmienkou vyplatenia dávky je jednak zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce a tiež celková doba poistenia v nezamestnanosti v posudzovanom období,“ vraví Jana Ďuriačová, riaditeľka komunikačného odboru Sociálnej poisťovne. „Poistenec musí preukázať najmenej dva roky, teda 730 dní celkovej doby poistenia v nezamestnanosti v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie nezamestnaných.“

Ak poistenec nezískal 730 dní v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie, nárok na dávku mu nevznikne. Ak však bol zamestnaný iba na dobu určitú alebo bol dobrovoľne poistený v nezamestnanosti, môže mu vzniknúť nárok na dávku za predpokladu, že získal 730 dní v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie. Nemôže však mať v sledovanom období – štyri roky pred zaradením do evidencie, ani jeden deň poistenia zo zamestnania na dobu neurčitú. V tomto prípade sa dávka v nezamestnanosti poskytuje 4 mesiace.

Nemusí však ísť o nepretržité obdobie. Preukázané doby poistenia v nezamestnanosti v posledných troch alebo štyroch rokoch pred zaradením do evidencie sa sčítajú. Žiadosť si podáva poistenec v pobočke Sociálnej poisťovne podľa jeho trvalého pobytu.

„Potrebné je predložiť jednak rozhodnutie o zaradení do evidencie uchádzačov vystavené úradom práce, sociálnych vecí a rodiny a tiež žiadosť o dávku v nezamestnanosti, ktorej súčasťou je aj poučenie,“ vraví ďalej Ďuriačová.

„Vypĺňa ju žiadateľ, môže ju nájsť aj na webovej stránke Sociálnej poisťovne www.socpoist.sk a je k dispozícii aj v pobočkách. Treba pripojiť aj potvrdenie zamestnávateľov na účely nároku na dávku nezamestnanosti. Toto tlačivo je povinný vystaviť zamestnávateľ, takisto sa nachádza na spomínanej webovej stránke.“

Ak žiadateľ o dávku pracoval v niektorom členskom štáte únie, predloží aj formulár E 301 alebo PD U1. „Ak tento formulár nepredloží žiadateľ o dávku spolu so žiadosťou o dávku v nezamestnanosti, pobočka si ho od príslušnej inštitúcie iného členského štátu EÚ vyžiada,“ vraví Ďuriačová.

Pri výpočte dávky Sociálna poisťovňa prihliada na všetky hrubé zárobky, z ktorých bolo zaplatené poistenie v nezamestnanosti v rozhodujúcom období – v posledných dvoch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce. Dávka sa poskytuje za dni a je 50 percent denného vymeriavacieho základu.

„Ak si nezamestnaný nájde prácu, je povinný oznámiť to príslušnému úradu práce a tiež aj Sociálnej poisťovni,“ pripomína ďalej Ďuriačová. „Ak úrad práce rozhodne o vyradení tejto osoby z evidencie uchádzačov o zamestnanie, nárok na dávku v nezamestnanosti zanikne vždy dňom vyradenia poistenca.“ Neprávom vyplatenú dávku alebo dávku vo vyššej sume ako patrila, je poberateľ povinný vrátiť celú alebo jej časť.

„Potrebné je tak urobiť v lehote stanovenej Sociálnou poisťovňou uvedenej vo výzve alebo v rozhodnutí o povinnosti dávku alebo jej časť vrátiť . Ak klient dávku v určenej lehote nevráti, Sociálna poisťovňa ju vymáha priamo prostredníctvom exekútora,“ dodáva Ďuriačová.

Za akých podmienok vypláca Sociálna poisťovňa dávku v nezamestnanosti

Kto má nárok

1. Zamestnanec, ktorý bol zamestnaný na dobu neurčitú – ak bol v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky (minimálne 730 dní): poskytuje sa najviac 6 mesiacov.

2. Zamestnanec, ktorý bol zamestnaný len na dobu určitú – ak bol v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky (minimálne 730 dní) a zároveň nebol povinne poistený v nezamestnanosti z iného výkonu činnosti zamestnanca: poskytuje sa najviac 4 mesiace

3. Osoby zaradené do evidencie, ktoré boli dobrovoľne poistené v nezamestnanosti – ak v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie boli poistené v nezamestnanosti najmenej dva roky (minimálne 730 dní): poskytuje sa najviac 6 mesiacov

4. Policajti alebo profesionálni vojaci, ktorí ukončili svoju službu. Nárok na dávku v nezamestnanosti majú, ak boli zaradení do evidencie uchádzačov o zamestnanie a neboli u nich splnené podmienky na vznik nároku na výsluhový príspevok a nesplnili podmienku trvania služobného pomeru na vznik nároku na výsluhový dôchodok, a zároveň bol bývalý vojak či policajt v posledných troch rokoch poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky (730 dní): poskytuje sa najviac 6 mesiacov.

Spôsob skončenia pracovného pomeru nemá vplyv na to, či občan má nárok na dávku v nezamestnanosti. Je teda jedno, či skončil zamestnanecký pomer vlastnou výpoveďou, výpoveďou zo strany zamestnávateľa alebo dohodou, prípadne uplynutím doby dohodnutej v zmluve.

Ak poberateľa dávky vyradia z evidencie uchádzačov o zamestnanie počas poberania dávky v nezamestnanosti a neskôr v období kratšom ako dva roky ho do evidencie znovu zaradia – má nárok na výplatu dávky v nezamestnanosti za zvyšnú časť podporného obdobia odo dňa opätovného zaradenia do tejto evidencie. Výšku dávky však dostáva v sume, v akej mu bola vyplácaná predchádzajúca dávka v nezamestnanosti.

Nárok aj na jednorazové vyplatenie 50 % dávky v nezamestnanosti za zostávajúcu časť podporného obdobia má ten, kto poberal dávku najmenej tri mesiace. O jednorazové vyplatenie dávky však treba pobočku Sociálnej poisťovne písomne požiadať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba