Záujem o letenky do Londýna klesá

Nepokojmi zmietaný Londýn odrádza v posledných týždňoch Slovákov. Leteniek do anglickej metropoly sa tak za posledné dni predáva menej, z čoho ťaží tradičný turistický cieľ Slovákov – Paríž. Celkové nákupy leteniek však podľa predajcov počas tejto sezóny neklesli ani po zvýšení cien zavedením palivových príplatkov.

17.08.2011 09:31
Londýn - Big Ben Foto:
Ilustračné foto
debata

Ľudia si tak v prevažnej miere namiesto Londýna vyberajú Paríž, ktorý zostáva aj toto leto na prvom mieste v obľúbenosti Slovákov. „Uvidíme, ako tento trend ovplyvní ďalší predaj leteniek do Londýna, keďže v súvislosti s letnou olympiádou očakávame, že práve toto mesto by mohlo byť pre Slovákov lákadlom nasledujúcej sezóny,“ povedal Lukáš Švaro zo spoločnosti predávajúcej letenky pelikan.sk.

Prekvapením tohtoročnej sezóny je však podľa neho Zürich. Bežne sem totiž lietajú najmä obchodní cestujúci. „Pokles cien leteniek do tejto destinácie má však za následok, že metropolu začali v poslednom čase navštevovať aj bežní pasažieri,“ dodal Švaro. Od marca do júla sa tak Zürichu podarilo prekonať také letné turistické ciele ako Larnaca alebo Mallorca.

Spomedzi zaoceánskych destinácií zostáva v tejto sezóne pre Slovákov jednotkou New York. Za ním nasledujú Miami a Bangkok. Počty predaja leteniek sú však podľa predajcov porovnateľné s minulým rokom. Necítiť ani nárast, ani pokles. A to aj napriek tomu, že už v úvode roka začali leteckí dopravcovia zavádzať palivové príplatky po náraste cien ropy, čím letenky do niektorých destinácií zdraželi. „Zvýšenie palivových príplatkov záviselo od konkrétnej leteckej spoločnosti. V prevažnej miere sa nárast pri európskych letoch pohyboval od nula do 20 eur a pri zaoceánskych letoch do 40 eur,“ hovorí Švaro.

Niektorí ľudia však vyššie ceny sledujú a čakajú. „Stále majú pocit, že časom môžu klesnúť,“ doplnil Ľuboš Durec, riaditeľ marketingu z portálu Letenky.sk. Napríklad priemerná cena kúpených leteniek v minuloročnej sezóne bola podľa portálu pelikan. sk pri Paríži 120 eur, v tomto roku je to 130 eur.

Ako sa však budú vyvíjať ceny leteniek v najbližších mesiacoch, závisí podľa Dureca od ekonomickej situácie. Pred tromi rokmi počas krízy mnohé letecké spoločnosti lákali pasažierov na podhodnotené ceny. Najmä do miest, kam lieta veľa pasažierov a je pri nich vysoká konkurencia, napríklad Rím či Paríž.

„To sa môže zopakovať. Ale situácia je v súčasnosti vrtkavá. Spoločnosti pravdepodobne do vysokých strát nepôjdu. Ešte nestihli dohnať tie z minulosti,“ doplnil Durec. Zároveň však hrozí riziko ekologických príplatkov, ktoré môžu začať zavádzať ďalšie krajiny podľa vzoru Nemecka či Rakúska. „Mnohé krajiny majú rozpočty v mínusoch, môžu tak tlačiť letecké spoločnosti do ekologických príplatkov,“ vysvetlil Durec. Ceny však budú závisieť aj od trhu. Ak sa budú letenky predávať menej, dopravcovia sa ich budú snažiť zlacňovať.

Opatrné pri nákupe leteniek zostávajú stále firmy. Kríza pred tromi rokmi ich naučila šetriť. „Firmy sa toho stále držia a správajú sa tak, ako sa naučili počas krízy. Napríklad niektoré obchodné cesty nahradili telekonferenciami, a to im zostalo,“ vysvetlil Ľudovít Gernic zo spoločnosti ETN Slovakia, ktorá predáva letenky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba