Kedy penzistom štát vráti dane? + návod, ako požiadať o vrátenie týchto peňazí

Dôchodca má povinnosť podať daňové priznanie, ak jeho príjmy presiahnu určitú sumu. Niektorým sa podať daňové priznanie vyslovene oplatí. Do 30. júna tak môžu urobiť.

17.06.2023 06:00
seniori, Sociálna poisťov Foto:
Ilustračné foto.
debata

Daňové priznanie k dani z príjmov je povinný podať každý daňovník, teda aj dôchodca, ak jeho celkové zdaniteľné príjmy dosiahnuté v roku 2022 presiahli sumu 2 289,63 eura. Do celkových zdaniteľných príjmov sa zahrňujú všetky príjmy, ktoré sú predmetom dane a nie sú od dane z príjmov oslobodené. Dôchodky vyplácané na Slovensku a dávky rovnakého druhu vyplácané z povinného zahraničného poistenia sú však od dane z príjmov oslobodené. Medzi ne patrí napríklad: starobný, predčasný, invalidný, vdovský a vdovecký, sirotský alebo výsluhový dôchodok. Odložený termín na podanie daňového priznania je 30. jún, Ak sa teda rozhodnete ho podať, máte najvyšší čas.

Ide o peniaze: Ako sa pripraviť na prvý dôchodok
Video
Odpovedá Michaela Putecová, riaditeľka odboru metodiky dôchodkového poistenia Sociálnej poisťovne. / Zdroj: TV Pravda

Ak ste ako pracujúci penzista zarobili minulý rok maximálne 2 289,63 eura, nemusíte podať daňové priznanie za minulý rok. Ak vám však zamestnávateľ zrážal z príjmu preddavky na daň, je pre vás výhodné podať daňové priznanie k dani z príjmov FO typu A, aj keď vaše zdaniteľné príjmy nepresiahli sumu 2 289,63 eura. V daňovom priznaní vám totiž vznikne daňový preplatok a daňový úrad vám ho vráti. Ale iba v prípade, že je vyšší ako päť eur. Ak tento daňový preplatok je menší ako päť eur, nevzniká nárok na jeho vrátenie.

Návod, ako požiadať o vrátenie daní

Ak chcete získať naspäť zaplatené dane, musíte mať podané daňové priznanie. Zamestnanci podávajú daňové priznanie typu A, potrebné je potvrdenie od zamestnávateľa o výške príjmu a zrazených daní a odvodov. V prípade ak ste požiadali zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania daní, vám daňový úrad nevráti žiadne dane. Výhodnejšie je preto, ak sami podáte daňové priznanie.

V daňovom priznaní je aj kolónka, do ktorej sa uvádza výška celoročného dôchodku. Výšku dôchodku uvádzajú tí penzisti, ktorých dôchodok je nízky, a preto im vznikne nárok aspoň na časť nezdaniteľného minima. Ak niekto žiada o vrátenie preplatku, ktorý mu vznikol z dôvodu, že jeho zárobok bol nižší ako polovica nezdaniteľného minima, výšku dôchodku nemusí uviesť.

Žiadosť o vrátenie preplatku je priamo súčasťou daňového priznania – jedenásty oddiel daňového priznania typu A. Peniaze si môžete dať poslať poštou alebo prevodom na účet. Ak nevyplníte žiadosť o vrátenie preplatku, budete musieť poslať samostatnú žiadosť, inak vám ho daňový úrad nevráti.

O vrátenie daní možno požiadať aj spätne. Dodatočné daňové priznanie možno podať do uplynutia piatich rokov od konca roka, v ktorom vznikla povinnosť podať riadne daňové priznanie. To znamená, že v roku 2023 si penzista môže spätne uplatniť nárok na vrátenie daní za roky 2018 až 2022. Daňové priznania za jednotlivé roky treba podať na tlačivách daňových priznaní platných pre príslušné zdaňovacie obdobia.

Podať dodatočné daňové priznanie môžu penzisti aj v prípade, ak požiadali svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania daní. V tomto zúčtovaní si totiž nemožno uplatniť oslobodenie od platenia daní pri príjme do polovice nezdaniteľnej časti základu dane. K takémuto dodatočnému priznaniu treba priložiť ročné zúčtovanie.

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Dán #daňové priznanie #vrátenie dane