Ženy sú chudobnejšie ako muži

V chudobe žije viac žien ako mužov a ich ohrozenie núdzou z roka na rok rastie rýchlejšie. Vyplýva to z prieskumu Štatistického úradu, ktorý v ankete zisťoval mesačný príjem za rok 2009.

07.07.2010 15:27
škola, študenti Foto:
Ženy pracujú v oblastiach, ktoré sú typické nízkymi mzdami ako zdravotníctvo, sociálna pomoc či školstvo.
debata

Hranicu príjmu pre chudobu stanovil na 283 eur mesačne. Nižší príjem ako 283 eur má u nás 11,9 percenta žien a 10,1 percenta mužov. Na ohrozenie žien chudobou upozorňujú prieskumy a mimovládne organizácie už viac ako desať rokov, doteraz ani jedna vláda neurobila obrat k lepšiemu.

Sociologička Jarmila Filadelfiová hovorí, že dôvodom chudoby žien sú ich nižšie platy, komplikovaná situácia osamelých matiek a nižšie dôchodky. Medzi seniormi sa čoraz viac prehlbuje fenomén feminizácie chudoby, pretože ženy žijú dlhšie ako muži. S chudobou zápasí každý štvrtý osamelý hovorí. Podľa prieskumu v chudobe žije až 36 percent veľkých rodín.

Aj Oľga Pietruchová, šéfka združenia Možnosť voľby upozorňuje, že práca žien je stále nedocenená. Slovensko patrí v únii medzi krajiny s najväčším rodovým rozdielom v zárobkoch, ktorý sa v poslednom desaťročí pohybuje nad 25 percent.

Ženy pracujú v oblastiach, ktoré sú typické nízkymi mzdami ako zdravotníctvo, sociálna pomoc či školstvo. Diskriminované sú aj v súkromných firmách. Zuzana Kusá si myslí, že by sa požiadavka rovnakého kariérneho postupu a miezd u mužov a žien mohla objaviť aj v kolektívnych zmluvách, rovnako ako počty žien vo vysokých funkciách. „Možno sa niekomu bude zdať, že sú to direktívne požiadavky a že nemajú v dnešnej spoločnosti miesto, no nie je to tak,“ hovorí. Pravicová vláda chce ísť opačným smerom a postavenie odborov oslabiť.

Riešenie postavenia žien ohrozených chudobou vidí Kusá v tom, že by niektoré služby mohli mať zadarmo, a to tak dôchodkyne, ako aj matky s deťmi. „Išlo by o praktické služby napríklad úľavy na poplatkoch v škole alebo na cestovnom.“ Tieto služby sú väčšinou v kompetencii žúp alebo miest, preto aj úľavy nemusia byť v každom meste rovnaké. Pri chronickom nedostatku peňazí v samosprávnych pokladniciach nie je ani šanca, že by sa zrealizovali.

Nerovnosti v platoch sú v celej únii, v priemere muži zabárajú o 18 percent viac ako ženy. Európska komisia plánuje znížiť rozdiel v mzdách zvýšením povedomia zamestnávateľov a podporovaním iniciatív, ktorých cieľom bude presadzovať rodovú rovnosť. Na tento problém včera svojsky upozornili švédske feministky. Na protest proti nerovnostiam v platoch mužov a žien spálili asi 100–tisíc švédskych korún. Suma, ktorá zhorela na grilovacej párty, zodpovedá peniazom, o ktoré Švédky každú minútu prichádzajú v porovnaní s mužmi.

debata chyba