Najprv podpora v nezamestnanosti, potom predčasný dôchodok

Nájsť si v súčasnosti nové zamestnanie je veľmi ťažká úloha. Na Slovensku máme totiž jednu z najvyšších mier nezamestnanosti spomedzi krajín Európskej únie. Veľký problém s hľadaním práce majú predovšetkým ľudia v preddôchodkovom veku. Ak stratia zamestnanie a hľadajú si nové, mnohí zamestnávatelia sa im ani neozvú. Uprednostnia totiž mladších ľudí.

24.08.2013 06:30
sociálna poisťovňa, odvody, dôchodok, dôchodky,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ľuďom v preddôchodkovom veku tak veľakrát neostáva nič iné, ako požiadať o dávku v nezamestnanosti, alebo ak spĺňajú podmienky, požiadať o predčasný dôchodok. Podľa riaditeľa komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Petra Višvádera sa musí každý človek sám rozhodnúť, či je pre neho výhodnejšie poberať dávku v nezamestnanosti, alebo požiadať o predčasný dôchodok. „Ak občanovi po skončení zamestnania vznikne nárok na dávku v nezamestnanosti a súčasne aj na predčasný starobný dôchodok, môže sa rozhodnúť najprv pre poberanie dávky v nezamestnanosti a až potom požiadať o predčasný starobný dôchodok. Ak občan požiada o predčasný dôchodok presne dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, suma penzie sa zníži o 12,5 percenta. Ak požiada o tento dôchodok neskôr, suma penzie sa zníži o nižšie percento,“ tvrdí Višváder.

Ľudia, ktorí spĺňajú podmienky na priznanie dávky v nezamestnanosti, by tak mali najprv čerpať túto dávku. Základnou podmienkou na jej získanie je, že žiadateľ bol počas posledných troch rokov aspoň dva roky poistený v nezamestnanosti. Na priznanie podpory nemá vplyv spôsob ukončenia pracovného pomeru. To znamená, že ju môžu získať aj tí ľudia, ktorí sami dajú výpoveď.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Aké podmienky musíte splniť, ak chcete predčasný dôchodok.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Dávku v nezamestnanosti možno poberať štyri alebo šesť mesiacov podľa toho, ako dlho bol daný človek poistený. Po uplynutí tejto doby môže buď získať dávky v hmotnej núdzi, alebo požiadať o predčasný dôchodok. Čím neskôr o predčasný dôchodok požiada, tým bude jeho suma vyššia.

Obdobie poberania dávky v nezamestnanosti sa pritom nijako do výpočtu dôchodku nezapočítava. „Občan, ktorý je po 31. decembri 2003 zaradený do evidencie nezamestnaných, si môže platiť dobrovoľné dôchodkové poistenie, ktoré sa pre výpočet sumy dôchodku hodnotí. Za obdobie zaradenia do evidencie nezamestnaných je možné poistné doplatiť aj dodatočne, napríklad pri odchode do dôchodku,“ povedal Višváder. Vďaka dobrovoľnému poisteniu tak vzrastie penzia.

Požiadať o predčasný dôchodok môžu len ľudia, ktorým do dosiahnutia riadneho dôchodkového veku chýbajú najviac dva roky. Zároveň musí byť vypočítaná suma ich penzie aspoň na úrovni 1,2-násobku životného minima, čo je 237,80 eura. V prípade, že niekomu Sociálna poisťovňa vypočíta nižší predčasný dôchodok, nemôže mu ho priznať. Žiadateľ v takom prípade môže požiadať o predčasnú penziu neskôr, keď sa mu vypočítaná suma zníži o nižšie percento. Počas kalendárneho roku možno podať žiadosť o predčasný dôchodok maximálne dvakrát.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #dávka v nezamestnanosti