Minimálne dôchodky porastú takmer o 50 eur

Parlament schválil novelu zákona o sociálnom poistení, vďaka ktorej vzrastú minimálne dôchodky od januára nie o sedem, ale až o takmer 50 eur. Namiesto súčasných 50-tisíc penzistov naň tak bude mať nárok viac ako 250-tisíc.

04.11.2019 06:00
seniori úsmev Foto:
Ministerstvo práce je presvedčené, že také výrazné potlačenie princípu zásluhovosti v dôchodkovom systéme spôsobí riziko diskriminácie.
debata (11)

Po novom sa totiž suma minimálneho dôchodku nebude odvíjať od sumy životného minima, ale bude naviazaná na priemernú mzdu. Základná minimálna penzia po získaní 30 rokov dôchodkového poistenia tak bude od roku 2020 dosahovať 33 % z priemernej mzdy – 334,30 eura.

V tomto roku suma penzijného minima za 30 rokov dosahuje 136 % zo sumy životného minima, teda 278,90 eura.

Ak penzista odpracoval 40 rokov, dnes dostáva, ak splnil aj ostatné podmienky, minimálny dôchodok 322 eur. Od januára, ak by sa nezmenil zákon, by dostal 330,10, teda jeho penzia by vzrástla o osem eur. Vďaka novele ale bude dostávať 378,50 eura.

„Nová konštrukcia zvyšovania minimálneho dôchodku je novým kombinovaným modelom, keďže zaručuje jeho rast dokonca dvojstupňovo, v závislosti od rastu priemernej mzdy a čiastočne rastu životného minima,“ konštatovala Daniela Rodinová z ministerstva práce. „Ministerstvo práce je presvedčené, že také výrazné potlačenie princípu zásluhovosti a, naopak, zvýšenie solidarity v dôchodkovom systéme spôsobí riziko diskriminácie a protestu viacerých skupín poistencov,“ uvádza sa v stanovisku rezortu práce, ktorým pripomienkoval novelu zákona.

Podľa analytika INESS Radovana Ďuranu je inštitút minimálneho dôchodku problematický od samotného zavedenia. „Do jednoznačne nastaveného systému zaviedol umelý prvok, ktorý ignoruje to, či človek 30 rokov pracoval 8 hodín denne za minimálnu mzdu, alebo 30 rokov chodil na dve hodiny do týždňa zakladať faktúry do šanónu. Nový návrh tento efekt ešte zosilní. Pre 20 % ľudí z najnižšími príjmami toto opatrenie znamená, že bez ohľadu na to, ako sa budú snažiť, všetci dostanú rovnaký dôchodok,“ upozorňuje Ďurana. „Toto opatrenie vytvára cestu k nivelizácii dôchodkov, ktorej výsledkom bude veľmi malý rozptyl medzi vysokým a nízkym dôchodkom. Už dnes platí, že ľudia s vyššími príjmami väčšiu časť svojich odvodov v dôchodku neuvidia, je to z ich pohľadu čistá daň,“ vraví. Ako dodal, živnostníkov už súčasná úprava takto nepriamo motivovala platiť odvody z minimálneho základu, teraz sa hranica tejto „motivácie“ posunie ešte vyššie.

Ľudia, ktorí budú mať od januára nárok na minimálny dôchodok, oň žiadať nemusia. Sociálna poisťovňa im ho prizná automaticky a o zvýšení starobného dôchodku na minimálny zašle penzistom písomnú informáciu.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálny dôchodok