Penzisti, pozor! Na dôchodok vám môže siahnuť exekútor

Penzisti, ale aj ľudia v preddôchodkovom veku by si mali strážiť svoje výdavky, aby sa nedostali do takej finančnej situácie, keď ich jediným príjmom bude znížený starobný dôchodok. Aj dôchodok je totiž dávka, ktorá podlieha exekúcii.

24.06.2020 08:00
dôchodkyňa, peňaženka, mince, sklamanie Foto:
Nie je však možné siahnuť na sumu celého dôchodku.
debata (8)

Mnohí penzisti sú presvedčení o tom, že po odchode do dôchodku sa zbavia dlhov. Nie je to však pravda. „Dôchodok je podľa zákona takým príjmom, z ktorého je možné zrážať dlžné sumy. Sociálna poisťovňa začne vykonávať zrážky z dôchodku na príkaz súdneho exekútora, nerobí to svojvoľne,“ vysvetľuje riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. V máji krátili dôchodok penzistom pre exekúciu v 34 767 prípadoch, pričom najviac boli poberatelia starobného dôchodku.

Najčastejšie sa exekučné zrážky z dôchodkov uhrádzajú v prospech nebankových subjektov, telekomunikačných operátorov či poskytovateľov dátových služieb a zdravotných poisťovní. V systéme Sociálnej poisťovne sú aj penzisti s viacerými exekučnými zrážkami. „Ak má jeden poistenec viac pohľadávok, určujú sa takzvané prednostné a neprednostné pohľadávky s presným postupom ich výpočtu. Prednostné pohľadávky definuje Exekučný poriadok. Ide napríklad o výživné na maloleté dieťa, pohľadávky daní, poplatkov a ciel, poistné na sociálne a zdravotné poistenie, pohľadávky náhrady škody spôsobené poškodenému ublížením na zdraví, prídavku na dieťa, pohľadávky úhrady za sociálne služby. Pôžičky od bankových, resp. nebankových subjektov a poplatky telekomunikačným operátorom patria medzi neprednostné pohľadávky,“ vysvetlil Višváder.

Mesačná zrážka z penzie závisí od sumy životného minima, mesačnej sumy penzie exekvovaného dôchodcu, počtu vyživovaných osôb, skutočnosti, či ide o prednostnú, alebo neprednostnú pohľadávku, pohľadávku výživného pre maloleté dieťa alebo pohľadávku na pokute za vybrané priestupky či sumy, za ktorú sa poskytuje dlžníkovi starostlivosť v zariadení sociálnych služieb, ak je poskytovaná.

Penzistovi však nemôže exekútor siahnuť na celú sumu dôchodku. ,,Základná suma, ktorá musí dôchodcovi zostať, je suma životného minima. V súčasnosti je to 210,20 eura, od júla sa zvýši na 214,80 eura. Sú však výnimky, pokiaľ ide o výživné na maloleté dieťa, a tiež v prípade, ak je dôchodca umiestnený v zariadení so stravou a s vreckovým," vraví Višváder. Ako upozornil, zvýšenie životného minima môže mať za následok aj ukončenie vykonávania exekučných zrážok z dôchodku. „Ide o situáciu, keď je dôchodok nižší ako minimum, ktoré musí dôchodcovi po vykonaní zrážok zostať. Neznamená to však, že exekúcia zanikla. Exekúcia naďalej existuje, len sa z nej nevykonávajú zrážky z dôchodku. O samotnej exekúcii a vykonávaní zrážok z dôchodkovej dávky nerozhoduje Sociálna poisťovňa, ale príslušný exekútor,“ priblížil Višváder. Po zmene životného minima od 1. júla vykoná Sociálna poisťovňa zrážky z dôchodku prvýkrát podľa uvedených pravidiel vo výplatnom termíne v auguste, pričom dôchodcom vyplatí aj peniaze, ktoré budú za júl 2020 zrazené navyše. O zmene výšky exekučnej zrážky budú dôchodcovia písomne informovaní.

Odchod do penzie neznamená, že sa zbavíte dlhov

Ľudia, ktorým zamestnávateľ vykonával zrážky zo mzdy, predpokladajú, že skončením pracovného pomeru a odchodom do dôchodku možnosť výkonu exekučných zrážok z príjmu zaniká. Nie je to pravda, priznanie dôchodku neznamená skončenie vykonávania zrážok. Dôchodkové dávky majú charakter príjmov, ktoré nahrádzajú odmenu za prácu. Podľa platných právnych predpisov sú jedným z príjmov, na ktoré sa pri vykonávaní zrážok primerane použijú zákonné ustanovenia, ktoré upravujú vykonávanie zrážok zo mzdy povinného.

POZOR! Ak Sociálna poisťovňa vykonáva zrážky z dôchodku, jej postavenie je rovnaké, ako má zamestnávateľ pri vykonávaní zrážok zo mzdy. To znamená, že nemá nijakú právomoc kontrolovať oprávnenosť doručeného príkazu na vykonávanie zrážok, ale je povinná na základe takéhoto príkazu zrážky z penzií vykonávať. Príkaz na vykonávanie zrážok vydáva orgán, ktorý je oprávnený na nútený výkon rozhodnutia, pričom najčastejšie je týmto orgánom súdny exekútor.

Dôvody, ktoré vedú k výkonu zrážok
Sociálna poisťovňa vykonáva zrážku z dôchodku na základe núteného výkonu rozhodnutia, ak povinný dobrovoľne nezaplatil peňažnú sumu, ktorej zaplatenie mu bolo uložené vykonateľným rozhodnutím súdu alebo iného oprávneného orgánu. Môže ísť napríklad o neplatenie výživného, daní a poplatkov, poistného na sociálne alebo zdravotné poistenie, neuhrádzanie súkromnej pôžičky, resp. pôžičky od bankových alebo nebankových subjektov.

Exekúcii podliehajú všetky druhy dôchodkov.

Vianočný príspevok exekúcii nepodlieha – dôchodca ho musí v plnej výške dostať a exekútor mu naň nemôže siahnuť.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #exekúcie dôchodkov