V sobotu v Užitočnej Pravde: Za roky práce penzijné minimum

Od januára nastala zmena v zákone o sociálnom poistení, podľa ktorej zostali sumy minimálnej penzie na úrovni súm z roku 2020.

16.04.2021 16:16
debata

Poberateľ penzijného minima, ktorého dôchodok bol aj po januárovej valorizácii nižší ako zákonom stanovený minimálny dôchodok, dostáva teda z dôvodu „zakonzervovania minimálneho dôchodku“ penziu v nezmenenej sume.

„Od januára ďalej nová zákonná úprava umožňuje na určenie sumy minimálneho dôchodku hodnotiť opäť len tie obdobia dôchodkového poistenia, ktoré sa považujú za kvalifikované,“ uvádza sa v správe Sociálnej poisťovne. Žiadateľovi o dôchodok sa tak z hľadiska nároku na minimálny dôchodok opäť vezmú do úvahy len tie roky poistenia, pri ktorých v hrubom zarábal mesačne najmenej 24,1 % z priemernej mzdy, teda necelých 274 eur.

Video

Suma minimálneho dôchodku za 30 rokov kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia je tak aj naďalej 334,30 eura mesačne. „K opätovnému zvyšovaniu sumy minimálneho dôchodku je dôvodné pristúpiť až po tom, keď suma predstavujúca 136 % sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu prekročí sumu 334,30 eura,“ priblížilo ministerstvo práce. A vyzerá to tak, že sumy penzijného minima budú zmrazené najbližších dvanásť rokov.

Kto má na penzijné minimum nárok a v akej sume? Kedy musíte žiadať o dávku v núdzi? V sobotu v denníku Pravda.

Seniori, U6itočná pravda titulka 17. 4. 2021

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dôchodok #penzia #minimálny dôchodok