Príspevok na kúpu auta má prísne podmienky. Kto ho nemôže dostať?

V akom prípade môže ťažko zdravotne postihnutá osoba (ŤZP) žiadať o príspevok na kúpu auta? Komu ho úrady práce poskytnú?

09.05.2022 08:00
auto, invalidné parkovanie, vozíčkar, hendikep, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pri kúpe osobného auta musia byť splnené viaceré podmienky. Peňažný príspevok na kúpu osobného motorového vozidla slúži na zabezpečenie mobility osoby s ŤZP. Možno ho poskytnúť, ak je hendikepovaná osoba zamestnaná alebo preukáže, že bude zamestnaná, podniká, alebo sa jej poskytuje sociálna služba v domove sociálnych služieb, alebo navštevuje školské zariadenie či preukáže, že bude navštevovať školské zariadenie a auto bude využívať najmenej dvakrát v týždni na účely prepravy do zamestnania, školského zariadenia alebo do domova sociálnych služieb.

Osoba s ŤZP je odkázaná podľa komplexného posudku na individuálnu prepravu autom, ak nie je schopná z dôvodu ťažkej poruchy mobility premiestniť sa k vozidlu verejnej hromadnej dopravy osôb (napríklad autobus, električka, vlak, trolejbus) a späť, nastupovať do vozidla verejnej hromadnej dopravy osôb a udržať sa v ňom počas jazdy a vystupovať z takéhoto vozidla alebo duševnej poruchy s často opakujúcimi sa prejavmi agresivity, neovládateľného alebo nepredvídateľného správania prepravovať sa vozidlom verejnej hromadnej dopravy osôb alebo ťažkej poruchy zvieračov prepravovať sa vozidlom verejnej hromadnej dopravy osôb.

muž, senior, dôchodca, počítanie, papiere, kalkulačka, dane Čítajte viac Chcete vyšší invalidný dôchodok? Pozor! Môžete oň aj prísť

Peňažný príspevok nemožno poskytnúť na kúpu auta, ktoré je podľa technického preukazu staršie ako päť rokov, ak príjem osoby s ŤZP prevyšuje päťnásobok sumy životného minima (v súčasnosti 1 090,30 eura). Príspevok je možné poskytnúť najviac vo výške 6 638,79 eura, ak ide o auto s manuálnou prevodovkou alebo najviac vo výške 8 298,48 eura, ak má auto automatickú prevodovku. Cena auta sa zohľadňuje najviac v sume 13 277,57 eura.

Peňažný príspevok je možné poskytnúť na základe dokladu o cene osobného auta („predfaktúra“) alebo dokladu o kúpe auta („faktúra“).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ŤZP #hendikep #invalidita