Dôchodky čaká prudký nárast. Bude dvojciferný?

Každoročne v januári Sociálna poisťovňa zvyšuje dôchodky o tzv. valorizáciu. V januári tohto roka sa po prvý raz zvyšovali len o tzv. dôchodcovskú infláciu, teda o spotrebný kôš penzistov. Penzie tak vzrástli len o 1,3 percenta.

04.05.2022 08:00
dôchodkyna, penzistka, senior Foto:
Ilustračné foto.
debata (66)

Vzhľadom na rýchlo rastúcu infláciu však penzie od januára budúceho roka porastú možno až o dvojcifernú sumu. Podľa údajov Štatistického úradu totiž v marci rástla inflácia za domácnosti zamestnancov o 10,3 %, za nízkopríjmové domácnosti o 10,4 %, za domácnosti dôchodcov o 11,2 %. V súhrne za tri mesiace roku 2022 sa spotrebiteľské ceny medziročne priemerne zvýšili o 9,3 % (za domácnosti zamestnancov o 9,2 %, za nízkopríjmové domácnosti o 9,2 %, za domácnosti dôchodcov o 10,1 %).

krajniak milan Čítajte aj Ako sa vyplatí 13. dôchodok? Dôchodcovia hovoria o nezmysle, ďalšie dávky rozhádali koalíciu

To, že dôchodky čaká na budúci rok prudký nárast, avizovala už vo februári Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. „Vo všeobecnosti platí, že sociálne dávky aj dôchodky majú byť plne chránené voči zvyšovaniu cenovej hladiny. Slovenský valorizačný mechanizmus je založený na systéme, kde sa dôchodky upravujú podľa tzv. dôchodcovskej inflácie, teda inflácie meranej spotrebným košom vyjadrujúcim spotrebu dôchodcov. Týmto spôsobom aj poskytuje plnú ochranu pred infláciou, ale nie „v reálnom čase“. Pre výpočet valorizácie sa totiž nepoužíva medziročné porovnanie cien za práve skončený rok, ale priemer za prvý polrok predchádzajúceho. To znamená v prípade nárastu inflácie viac ako ročný posun ich valorizácie, až po ktorom dôjde plne k ochrane dôchodkov voči inflácii. Symetricky, v prípade poklesu inflácie, naopak, dôchodky rastú rýchlejšie, ako by mali na základe inflácie,“ uviedla rada.

dôchodok, penzia, dôchodcovia, penzisti Čítajte viac 13. dôchodok: Dostanú ho penzisti v lete celý či len polovicu?

Tohtoročný nízky rast dôchodkov vychádza z inflácie z prvého polroka minulého roka. Rast cien, ktorý sa začal v druhom polroku, a rast cien v prvom polroku tohto roka sa tak prejaví v raste dôchodkov až v budúcom roku. Budúcoročná valorizácia dôchodkov by preto mala byť vyššia ako inflácia. Z pohľadu výdavkov Sociálnej poisťovne to bude tento rok znamenať približne 100 mil. eur, nasledujúci rok by výdavky na zvyšovanie dôchodkov mali vzrásť na rekordných 700 mil. eur (a 500 mil. v roku 2024).

© Autorské práva vyhradené

66 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodková reforma #zmeny v penziách