Predčasný dôchodok? Ak nedosiahnete jeho minimálnu sumu, môžete zostať bez práce aj peňazí!

Od júla vzrástla suma životného minima, ktoré má vplyv aj na výšku niektorých dávok, napríklad predčasnej a minimálnej penzie. Kým do konca júna bola jeho suma pre jednu dospelú osobu na úrovni 218,06 eura, od júla je to suma 234,42 eura. Vyššia tak bude aj minimálna suma predčasnej penzie, ktorú musí žiadateľ o túto dávku dosiahnuť.

06.07.2022 06:00
seniori, dôchodcovia Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Sumu životného minima určuje každoročne ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny na základe údajov Štatistického úradu SR podľa konkrétnych ukazovateľov, ktorými sú rast životných nákladov nízkopríjmových domácností a čisté peňažné príjmy na osobu. Sumy životného minima sa teda zvýšia o 7,5 %. Presne o takúto hodnotu medziročne vzrástli príjmy slovenských domácností na osobu v prvom štvrťroku 2022. „Na úpravu životného minima sa použije ukazovateľ s nižšou hodnotou. Ceny nízkopríjmových domácností vzrástli v apríli medziročne o 11,7 % a príjmy slovenských domácností na osobu v prvom štvrťroku boli vyššie ako pred rokom o 7,5 %,“ uviedol v tlačovej správe Štatistický úrad SR. „Z oboch ukazovateľov sa v zmysle legislatívy použije pre úpravy životného minima ten, ktorý je nižší. Po deviatich rokoch sa tak životné minimum bude upravovať podľa zmeny príjmov a nie podľa rastu cien,“ spresnil Róbert Vlačuha, riaditeľ odboru štatistiky životnej úrovne obyvateľstva ŠÚ SR.

dôchodca, pracujúci dôchodca Čítajte viac Chcete požiadať o zvýšenie penzie? Čo musíte urobiť, aby ste ju dostali

Od 1. júla tak vzrástla suma životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu o viac ako 16 eur, zo sumy 218,06 na 234,42 eura mesačne.

„Zvýšenie životného minima ovplyvní aj nároky poistencov na priznanie predčasného starobného dôchodku. Jednou z viacerých podmienok vzniku nároku na tento druh dôchodkovej dávky je to, že suma predčasného starobného dôchodku ku dňu, od ktorého poistenec žiada o jeho priznanie, musí presiahnuť 1,2-násobok životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu. V prípade, že si poistenec sporil v II. pilieri, tak vyšší ako 1,2-násobok životného minima musí byť súčet predčasného starobného dôchodku z I. piliera a predčasného starobného dôchodku z II. piliera,“ vysvetľuje podmienky priznania tohto druhu dôchodku hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr. „Od 1. júla tak platí, že nárok na predčasný starobný dôchodok vzniká od sumy 281,40 eura mesačne (do 30. júna to bolo 261,70 eura). Ak bude vypočítaná výška predčasného starobného dôchodku nižšia ako táto hranica, nárok na tento druh dôchodku poistencovi nevznikne,“ dodal Martin Kontúr.

pracujúci penzisti, peniaze, mince Čítajte viac Ktoré roky sa započítajú do penzie? A prečo sa neráta ten posledný odpracovaný?

Ak teda žiadateľ o tento druh penzie o dávku požiada a Sociálna poisťovňa mu vypočíta penziu v sume 265 eur, jeho žiadosť zamietne, pretože suma jeho predčasného dôchodku nedosiahne minimálnu sumu, teda 281,40 eura.

Každý, kto chce o túto dávku žiadať, si tak tento krok musí dobre premyslieť, keďže musí splniť viacero podmienok, a to všetky naraz. Jednou je aj skutočnosť, že v momente, keď sa rozhodne podať si žiadosť o predčasnú penziu, nesmie byť v pracovnom pomere, čiže nesmie byť zamestnaný. Ale ak jeho Sociálnou poisťovňou vypočítaný predčasný dôchodok nedosiahne jeho minimálnu sumu, nebude mať ani predčasný dôchodok, ani plat.

Navyše sa človek, ktorý žiada o tento druh dávky, musí vyrovnať s faktom, že mu za každý mesiac zo sumy dôchodku ubudne pol percenta. Suma predčasného dôchodku sa zníži o 0,5 % za každých začatých 30 dní odo dňa vzniku nároku na predčasný dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku. Ďalšími podmienkami na jeho priznanie je minimálne pätnásť odpracovaných rokov a do riadneho starobného dôchodku vám nesmú chýbať viac ako dva roky.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok