Pokračovanie článku: Žiadate o priznanie invalidity? Pripravte sa na posudky

Ako sa posudzuje invalidita

  • určuje ju posudkový lekár Sociálnej poisťovne na základe výpisu zo zdravotnej dokumentácie, pričom prihliada na zostávajúcu schopnosť pracovať, zostávajúcu schopnosť prípravy na povolanie a možnosti poskytnutia rehabilitácie a rekvalifikácie

Príklad

Pán Vladimír požiadal o priznanie invalidného dôchodku. Pracuje ako robotník, má vymenený bedrový kĺb, lieči sa na vysoký tlak a diabetes. Viac rokov sa lieči aj na bolesti chrbtice v krížovej oblasti s obmedzením pohybov, s občasným vystreľovaním do ľavej dolnej končatiny. Nepravidelne užíva lieky a niekoľkokrát absolvoval rehabilitačnú liečbu. Zobrazovacími vyšetreniami boli potvrdené degeneratívne zmeny na stavcoch driekovej chrbtice. A navyše pred rokmi utrpel úraz pravého ramena, v dôsledku ktorého pretrváva obmedzenie pohyblivosti v ramene. Keďže ide o praváka, obmedzenie funkcie je na dominantnej končatine.

Aký bude posudok, ktorý vystaví lekár? Rozhodujúcim postihnutím je degeneratívne poškodenie ľavého bedrového kĺbu riešené operačne, ktoré je v prílohe zákona o sociálnom poistení uvedené v Kapitole XV – Choroby podporného a pohybového aparátu, Oddiel G – Postihnutie končatín, Položka 44.1 – Stavy po vykonanej endoprotéze bedrového alebo kolenného kĺbu – jednostranná totálna endoprotéza, kde je uvedené percentuálne rozpätie miery poklesu schopnosti pracovať od 35 do 45 %. Posudkový lekár určil hornú hranicu, teda 45 %, pretože u posudzovaného bolo zistené skrátenie operovanej končatiny o 4 cm, ochabnutie svalstva a porucha pohyblivosti v operovanom kĺbe. Z ostatných zdravotných postihnutí – vysoký tlak, cukrovka, bolesti chrbtice, bolesti pravého ramenného kĺbu – ani jedno samo osebe svojou závažnosťou nepodmieňuje invaliditu, teda miera poklesu schopnosti pracovať ani pri jednom ochorení nie je nad 40 %, ale vo vzájomnej súvislosti vzhľadom na to, že posudzovaný vykonáva robotnícke profesie, posudkový lekár zvýšil percentuálnu mieru o 10 %.

Pán Vladimír bol teda uznaný za invalidného s mierou poklesu schopnosti pracovať o 55 percent.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

debata chyba
Viac na túto tému: #invalidný dôchodok