Pokračovanie článku: Penzie 2023: Ako sa vám zvýši dôchodok? Zistíte to jednoducho, vďaka našej kalkulačke!

Neporastú všetky penzie

Neporastú však všetky dôchodky. Ale ak ste poberateľom penzijného minima, tohto druhu dôchodku sa valorizácia priamo netýka. „Pre tento druh dôchodku platí zo zákona osobitný mechanizmus. Valorizácia sa ich teda priamo netýka. Poberateľovi minimálneho dôchodku sa od 1. januára valorizuje jeho pôvodne vypočítaný dôchodok,“ informovala Zuzana Dvoráková zo Sociálnej poisťovne. Sociálna poisťovňa ho porovná s výškou poberaného minimálneho dôchodku. Ak je jeho pôvodný dôchodok aj po valorizácii nižší ako minimálny dôchodok, dôchodcovi sa naďalej vypláca minimálny dôchodok. Je to pre neho výhodnejšie. Zároveň platí, že suma minimálneho dôchodku sa od 1. januára 2023 nemení. Ak bude po valorizácii penzie jej suma vyššia ako výška minimálneho dôchodku platná od 1. januára 2023, nárok na minimálny dôchodok zaniká a Sociálna poisťovňa bude dôchodcovi vyplácať jeho valorizovaný dôchodok. Ten bude totiž vyšší než dovtedy poberaný minimálny dôchodok.

invalid, dôchodok, žiadosť, posudok, otáznik, Čítajte viac Vyšší dôchodok? Ale pozor, môžete oň aj prísť alebo bude nižší

Napríklad, dôchodca k 31. decembru 2022 poberá minimálny dôchodok v sume 334,30 eura, pričom suma jeho starobného dôchodku k tomuto dátumu je 285,10 eura. Od 1. januára 2023 sa mu zvýši – valorizuje – jeho starobný dôchodok o 33,70 eura na sumu 318,80 eura. Táto suma je nižšia ako suma minimálneho dôchodku. Preto tomuto dôchodcovi naďalej aj od 1. januára 2023 patrí minimálny dôchodok v sume 334,30 eura, ktorý je pre neho aj výhodnejší.

Video
Ide o peniaze: Ako mať na dôchodku o 100 eur viac? Poradí Pavel Škriniar, investičný analytik spoločnosti Swiss Life Select. Premiéra 13. 7. 2022.

Od roku 2018 sa dôchodky na Slovensku zvyšovali o dôchodcovskú infláciu alebo o pevnú sumu z daného druhu dôchodku počas prechodného obdobia s tým, že od roku 2022 sa budú penzie zvyšovať len o dôchodcovskú infláciu. Zákon prijala bývalá vláda Roberta Fica.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #valorizácia #penzie #rast penzií #dôchodcovská inflácia