Pokračovanie článku: Rodičovský bonus: Musím oň požiadať? Čo robiť v prípade, ak dieťa nechce prispieť? Otázky a odpovede

Ak sa rozhodnem po istom čase rodičom neprispievať/pris­pievať, kedy tak môžem urobiť?

O zrušenie/priz­nanie rodičovského bonusu môžete požiadať kedykoľvek v priebehu roka, najneskôr do konca októbra.

Vychovali ma starí rodičia, môžem prispievať aj im?

Rodičovský bonus je automaticky určený priamo rodičom, nie starým rodičom. V tejto konkrétnej situácii preto odporúčame využiť možnosť určiť, komu bude rodičovský bonus vyplácaný. Stačí, ak do októbra oznámite Sociálnej poisťovni, že chcete, aby rodičovský bonus vyplácala starým rodičom, ale len v prípade, že im bolo dieťa zverené súdom.

Môžem prispievať rodičom aj pestúnom?

Áno, každé pracujúce dieťa (poistenci štátu + dobrovoľne dôchodkovo poistené osoby) bude môcť rozdeliť rodičovský bonus podľa vlastného uváženia. V tomto prípade by sa rodičovský bonus rozdelil medzi štyri osoby.

Budú sa zvyšovať dôchodky bez rodičovského bonusu?

Áno. Zvyšovanie všetkých starobných dôchodkov bude pokračovať podľa platného zákona o sociálnom postení.

Nie je rodičovský bonus diskriminujúci voči rodičom, ktorých deti zarábajú menej?

Výška platov je, prirodzene, rozdielna a líši sa nielen od typu zamestnania, ale aj od pozície a z nej vyplývajúcej zodpovednosti, ktorú pracovník má. Aj dnes platí, že výška dôchodku závisí od výšky príjmu. Práve rodičovský bonus má zmierniť priepastný rozdiel medzi matkami, ktoré vychovali deti a v dôsledku toho majú oveľa nižší dôchodok oproti bezdetným ženám, ktoré pracovali bez prestávky na materskú dávku.

129 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #rodičovský bonus