Vláda "vybabrala" s novými penzistami. Aj keď zo zákona na 13. dôchodok majú nárok, nedostanú ho

Viac ako 1,4 milióna dôchodcov dostalo predčasne vyplatený 13. dôchodok. Podľa zákona má na túto dávku nárok každý, kto poberá dôchodok a o túto penziu nemusí žiadať. Má to však háčik!

20.09.2022 06:00
Zmätený dôchodca Foto:
Ilustračné foto
debata (67)

„Sociálna poisťovňa ukončila v mimoriadnom skoršom termíne výplatu 13. dôchodkov. Dostalo ich 1 432 060 pobe­rateľov všetkých druhov dôchodkových dávok – starobného, predčasného starobného, invalidného, vdovského, vdoveckého a sirotského dôchodku. Seniori dostali 13. dôchodky vyplatené automaticky, nemuseli o dávku osobitne žiadať,“ uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Maximálna suma 13. dôchodku bola rovnaká ako vlani vo výške 300 eur a dostali ju poberatelia najnižších dôchodkov v sume 234,42 eur a menej. Najvyššie 13. dôchodky v sume 300 eur takto zo Sociálnej poisťovňa dostalo 129 953 dôchodcov.

dochodok, otázky, dochodcovia Čítajte aj Ako porastú penzie v januári? Kto nedostane nič? + kalkulačka

„Poberateľom dôchodku v rozpätí od 234,43 eura do 928,86 eura sa jeho suma postupne znižovala až do minimálnej sumy 50,01 eura. V tejto kategórii Sociálna poisťovňa vyplatila najviac, až 1 217 044 dávok. Najnižší 13. dôchodok v sume 50 eur dostali tí seniori, ktorí poberajú najvyššie dôchodky od 928,87 eur a viac. V tejto kategórii bolo 57 729 poberateľov dôchodkových dávok,“ priblížil Kontúr.

V júli tak dostali túto dávku vyplatnú všetci, ktorí majú priznaný niektorý druh penzijnej dávky. V štandardnom režime sa však 13. dôchodok vypláca v decembri. A práve na túto skutočnosť upozornil exminister práce a odborník na sociálne zabezpečenie Jozef Mihál.

Zabudlo sa na nových penzistov

„Pretože v roku 2022 sa 13. dôchodky vyplácali ešte v júlových výplatných termínoch, dostali ich len tí dôchodcovia, ktorí mali v júlovom výplatnom termíne vyplatený svoj "riadny“ dôchodok – starobný, predčasný, invalidný, vdovský, vdovecký, sirotský dôchodok alebo sociálny dôchodok. „Vtip“ je v tom, že tí dôchodcovia, ktorí mali dôchodok priznaný po 31.7.2022, nárok na 13. dôchodok v roku 2022 nemajú. Ak patríte medzi tých, čo o dôchodok požiadali po 31. 7. 2022, nečakajte, že vám Sociálna poisťovňa vyplatí aj 13. dôchodok," napísal vo svojom facebookovom profile Daňové a odvodové tipy Jozefa Mihála.

Tisíce penzistov, ktorí tak budú mať dôchodok priznaný do konca roka, môže na dôchodok navyše zabudnúť. Ak by štát 13. dôchodok vyplácal v riadnom termíne, dostali by ho aj oni.

Zástupcovia dôchodcov hovoria o diskriminácii

„Áno, je to, žiaľ, pravda,“ hovorí aj podpredsedníčka Jednoty dôchodcov na Slovensku Valéria Pokorná. „Aj keď na základe zákona 292/2020 § 2 – nárok na 13. dôchodok má poberateľ dôchodku, ktorý v novembri kalendárneho roka nárok na výplatu. Na základe prechodného ustanovenia v Z.z. 171/2022 podľa § 12 ods.1 nárok na 13. dôchodok v júli 2022 má poberateľ dôchodku, ktorý má v júli 2022 nárok na výplatu dôchodku podľa § 2. To znamená, že noví poberatelia dôchodku, teda tí ktorí odišli do dôchodku po tomto termíne, na túto sociálnu dávku nárok nemajú. Je to pre nich diskriminačné, zákon s novými dôchodcami vôbec nepočítal,“ potvrdzuje Pokorná.

starý muž, dôchodca, peniaze, prasiatko, sporenie Čítajte aj Chudobní ľudia dostanú od januára viac peňazí

Ako ďalej uviedla podľa návrhu ministra práce Milana Krajniaka, by sa v tomto roku mali vyplácať akési kompenzačné peniaze, nie je však známe za akých podmienok a koho sa budú týkať. „Podľa nášho názoru ani jedna navrhovaná alternatíva nie je pre dôchodcov dostačujúca. Naša pôvodná požiadavka – mimoriadna valorizácia osem percent bola predložená pani prezidentke Zuzane Čaputovej, aj premiérovi Eduardovi Hegerovi. Ak by sa výplata realizovala od júla alebo augusta 2022 bola by to výrazná pomoc. Dnes už by bola takto vypočítaná pomoc nedostatočná, preto sme sa priklonili k návrhu jednorazovej výplaty priemernej sumy vo výške 515 eur pre každého dôchodcu,“ dodala Valéria Pokorná.

Do konca roka by 1,4 milióna dôchodcov malo dostať pomoc od štátu

Približne 1,4 milióna penzistov by malo do konca roka dostať finančnú pomoc od štátu. „Sme v rokovaní aj s pánom ministrom financií, aj s Jednotou dôchodcov na Slovensku, že by sme potrebovali ešte ďalšiu pomoc do Vianoc. A toto mi bolo prisľúbené,“ povedal predseda parlamentu Boris Kollár. „Máme tri alternatívy, ako by sa dala vyplatiť inflačná pomoc pre dôchodcov. Sme pripravení diskutovať o ktorejkoľvek z nich, prípadne aj o inej, ak by lepšie odrážala potreby dôchodcov,“ priblížil minister práce Milan Krajniak.

„Prvá alternatíva je, že by sme vyplatili jednorazovú dávku 150 eur pre každého dôchodcu, či už starobného, invalidného alebo sirotského. Celkové náklady by boli v takomto prípade 216 miliónov eur,“ spresnil minister práce.

Druhá alternatíva podľa neho je, že dávka od štátu by postupne klesala od 200 eur, ktorú by dostali dôchodcovia s najnižším príjmom, až po 50 eur, pre dôchodcov s najvyšším príjmom. „Celkové náklady by boli v takomto prípade približne 198 miliónov eur,“ poznamenal.

„Tretia je 70 % sumy 13. dôchodku. Vychádzali by sme zo zákona, ktorý je aktuálne platný. Celkom by to v tomto prípade znamenalo 211 miliónov eur. Pomoc by ‚vyklesávala‘ od 210 eur až po 35 eur,“ povedal.

„Bol tu aj návrh, že by bolo lepšie predčasne valorizovať dôchodky o 8 % už v tomto roku, teda nie od 1. januára o 11,8 %, ale začať (s valorizáciou) v novembri 2022, čo je technicky stihnuteľný termín pre Sociálnu poisťovňu,“ informoval ďalej Krajniak.

„Nám sa zdá, že uvedené tri alternatívy sú výhodnejšie ako diskutovať o predčasnej valorizácii v tomto roku. Alternatíva uvedená ako prvá, tých 150 eur, by bola výhodnejšia v tomto roku pre všetkých dôchodcov, aj pre tých s najvyššími, aj pre tých s najnižšími príjmami,“ upozornil Krajniak.

(TASR)

67 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #penzista