Dôchodky v tomto roku? Tu je 10 najväčších zmien

Od januára začala platiť veľká penzijná reforma prvého piliera. Tá ruší dôchodkový strop, zavádza tzv. rodičovský dôchodok, ale aj nový druh predčasnej penzie.

09.01.2023 06:00
žena znázorňujúca 10 s rukami Foto:
Ilustračná foto.
debata

Zmena 1. piliera by mala zlepšiť dlhodobú udržateľnosť slovenských verejných financií približne o 1 miliardu eur.

Už tradične dostanú všetci penzisti v januári dôchodky zvýšené o dôchodcovskú infláciu, teda o 11,8 %. „Sociálna poisťovňa zvýši o 11,8 % všetky druhy dôchodkov,“ informoval hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Ako však upozornil, zvyšovanie sa netýka minimálnych dôchodkov. Pre tento druh dôchodku platí osobitný mechanizmus. Na valorizáciu dôchodku od 1. januára 2023 sa zo zákona neprihliada na zvýšenie dôchodku na sumu minimálneho dôchodku. Zvyšuje sa suma dôchodku bez tohto zvýšenia.

Deti prispejú na penzie svojich rodičov. Ten, kto tak nebude chcieť urobiť, musí svoje rozhodnutie oznámiť Sociálnej poisťovni, a to do 28. februára. Penzisti tento rok dostanú rodičovský dôchodok vyplatený naraz na konci roka 2023.

Pribudol aj nový druh predčasného dôchodku. Okrem dôchodku maximálne dva roky pred riadnou penziou už je možné požiadať o predčasný dôchodok aj po odpracovaní 40 rokov. Také ideálne to však nie je. Za každý skorší mesiac odchodu do penzie vám z dôchodku štát vezme 0,3 percenta. Čiže ak odídete do dôchodku o šesť rokov skôr, z penzie vám ubudne celých 21,6 percenta. A tie vám už nikto nikdy k budúcemu dôchodku nepripočíta. Navyše do odpracovaných rokov sa nepočíta napríklad štúdium či obdobie nezamestnanosti.

A navyše ho nedostanete ani v prípade, ak jeho suma po odpočítaní „trestu“ v podobe takmer 22 percent nepresiahne na budúci rok 375,10 eura mesačne.

Kým v súčasnosti aktuálna dôchodková hodnota pravidelne k 1. januáru stúpala o rast priemernej mzdy, po novom pôjde o rast len o 95 percent priemernej mzdy a jej suma bude 16,4764 eura.

„Dôchodkový vek sa v roku 2023 nemení, zostáva 64 rokov a až do ročníka narodenia poistenca 1966 sa uplatňuje podľa tabuľky. Zároveň platí, že dôchodkový vek sa poistencovi znižuje o šesť mesiacov za každé vychované dieťa, najviac za tri deti, teda najviac o 18 mesiacov,“ uviedol Martin Kontúr.

Zmena nastane v roku 2024. Od ročníka narodenia poistenca v roku 1967 sa opätovne zvyšovanie dôchodkového veku nadviaže na strednú dĺžku života.

Vdove alebo vdovcovi, ktorí vychovali jedno dieťa, sa po novom zníži veková hranica opätovného vzniku nároku na výplatu pozostalostnej dávky z doterajšieho dovŕšenia dôchodkového veku na vek 57 rokov.

„Zároveň poistenci, ktorí splnia zákonné podmienky, budú dávku poberať o rok dlhšie ako doteraz – namiesto jedného roka ju pozostalá manželka alebo manžel budú poberať dva roky,“ dodal Martin Kontúr.

debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #penzista #dôchodky #penzie #suma penzie #vek odchodu do penzie