Dôchodok alebo podpora v nezamestnanosti: Čo je výhodnejšie a kedy? Tu sú príklady

Krátko pred dovŕšením dôchodkového veku ste prišli o prácu alebo sa zhoršil váš zdravotný stav. Ak máte do penzie maximálne dva roky, máte dve možnosti: požiadať o podporu v nezamestnanosti alebo o predčasný dôchodok. Ktorá z dvoch možností je výhodnejšia?

07.02.2023 06:00
dôchodca, dôchodok Foto:
Ilustračné foto
debata (14)

Ľudia, ktorí krátko pred odchodom do dôchodku prídu o prácu, majú často problém nejakú ďalšiu si nájsť. Majú však možnosť požiadať o predčasný dôchodok. Ale len v prípade, že spĺňajú podmienky. A to hneď štyri, a navyše súčasne. Jednou z nich je aj krátenie penzie. Predtým ale prichádza do úvahy ešte jedna možnosť. Môžu sa zaevidovať na úrade práce a až keď si vyčerpajú podporu v nezamestnanosti, môžu požiadať o predčasnú penziu. Jedno aj druhé má však svoje výhody aj nevýhody.

Dôchodkyňa s krabicami Čítajte aj Pri odchode do penzie vám patrí odchodné aj odstupné. Aké? Pozrite si príklady

Pokiaľ ide o predčasný dôchodok, každý, kto oň žiada, sa musí vysporiadať s faktom, že jeho penzia bude už navždy nižšia. Sociálna poisťovňa totiž po dosiahnutí penzijného veku tento dôchodok neprepočíta a predčasný dôchodok sa stáva starobným. Suma predčasného dôchodku sa síce počíta rovnako ako suma starobnej penzie, na ktorú by mal žiadateľ nárok, ak by už dosiahol dôchodkový vek, ale takto vypočítaný dôchodok sa potom skráti. „Suma predčasného dôchodku sa zníži o 0,5 % za každých, aj začatých, 30 dní odo dňa vzniku nároku na predčasný dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku. Ďalšími podmienkami na jeho priznanie je minimálne pätnásť odpracovaných rokov a do riadneho starobného dôchodku vám nesmú chýbať viac ako dva roky,“ priblížil hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr. „Toto zníženie je pritom už trvalé a takýto dôchodok sa bude zvyšovať už len o každoročnú valorizáciu.“

Navyše suma predčasného dôchodku musí dosiahnuť minimálne 1,6-násobok sumy životného minima, čo je do konca júna 375,10 eura. Ak Sociálna poisťovňa vypočíta nižšiu sumu, žiadosť zamietne.

dôchodcovia, starí rodičia, vnúčatá Čítajte viac Kto dostane predčasný dôchodok a komu ho zamietnu a prečo? + príklady

Ak teda človek žiada o predčasný dôchodok dva roky pred dosiahnutím dôchodkového veku, jeho penzia bude nižšia o 12,5 percenta. Ak by napríklad starobný dôchodok mal byť 800 eur, po znížení o 12,5 percenta bude suma predčasného dôchodku 700,00 eura, teda jeho penzia bude nižšia o rovných sto eur. Ak však človek, ktorý krátko pred dôchodkom príde o prácu, požiada o dávku v nezamestnanosti a odloží si odchod do predčasnej penzie o pol roka, bude mať dôchodok vyšší. Neznížil by sa mu totiž o 12,5, ale iba o 9,5 percenta, teda jeho výška by bola 724 eur.

Počas obdobia nezamestnanosti dosahuje podpora približne polovicu doterajšej hrubej mzdy. Ak napríklad niekto zarábal v hrubom 800 eur, mal by dostať dávku vo výške približne 400 eur. Podpora v nezamestnanosti sa však vypočítava z dvojnásobku priemernej mzdy. Maximálna výška dávky v nezamestnanosti je do konca júna budúceho roka pri 31-dňovom mesiaci 1 234,30 eura a pri 30-dňovom mesiaci 1 194,50 eura.

„Nárok na dávku v nezamestnanosti, ktorú je možné poberať šesť mesiacov, majú po splnení podmienok zamestnanci na základe trvalého pracovného pomeru alebo zamestnanci dohodári na základe dohody o vykonaní práce či dohody o pracovnej činnosti s pravidelným mesačným príjmom. Živnostníci a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby nie sú povinne poistení, môžu však nárok na dávku získať, ak boli potrebné obdobie dobrovoľne poistení. Na posúdenie nároku na dávku pritom nemá vplyv to, či bol pracovnoprávny vzťah ukončený dohodou, či výpoveďou a ani to, či išlo o pracovný pomer na určitý, resp. neurčitý čas,“ uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Doba poberania dávky v nezamestnanosti nie je obdobím dôchodkového poistenia. Nezapočítava sa teda do sumy dôchodku.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #podpora v nezamestnanosti #dôchodková dávka