Niektorí penzisti dostali k dôchodku stovky eur, niekto ani desať eur. Ako sa počíta výška rodičovského bonusu?

Výška rodičovského bonusu závisí od počtu detí, ktoré dôchodca vychoval, a od sumy, ktorú odvádzajú na odvodoch.

21.06.2023 06:00
žena, dôchodkyňa, dôchodky, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zatiaľ čo výška dôchodku sa odvíja od toho, koľko dôchodca počas celého svojho pracovného života odviedol na odvodoch do štátneho dôchodkového systému, výška rodičovského bonusu závisí od toho, koľko na odvodoch odvádzajú jeho pracujúce deti, ktoré vychoval.

Fungovanie rodičovského bonusu si je možné vysvetliť na príkladoch. Je to jednoduchá rovnica – čím viac pracujúcich detí penzista má, tým viac eur dostane z rodičovského bonusu. Maximálna suma vyplatená v tomto roku je mesačne 21,8 eura, čo predstavuje za celý rok 261,6 eura.

Krajniak vysvetľuje ako funguje dôchodkový bonus
Video
Zdroj: TV Pravda

Pani Zuzana má dvoch synov – Petra a Ivana. Peter zarobil za rok 2021 v hrubom 12-tisíc eur. Suma rodičovského bonusu je určená ako 1,5 percenta z jednej dvanástiny celoročného zárobku, teda z tisíc eur. Čiže mesačne prispeje jednému rodičovi 15 eur. Ročne to vychádza 180 eur.

Ivan zarobil za rok o pár tisíc eur viac ako jeho brat, a to 15-tisíc eur. Takže jednému rodičovi mesačne prispeje 18,8 eura. Ročne to robí sumu 225,60 eura. Ak sa tieto dve sumy spočítajú, tak pani Zuzana dostane v tomto roku spolu s klasickým dôchodkom aj 405,6 eura navyše. Ilustračný príklad pripravila Sociálna poisťovňa.

Sociálna poisťovňa ponúka aj možnosť vypočítať si sumu bonusu. Kalkulačka mesačnú sumu vypočíta na základe súčtu hrubých miezd dieťaťa, z ktorých bolo uhradené poistné na dôchodkové poistenie do Sociálnej poisťovne v roku 2021. Treba do kolónky zadať ročný zárobok dieťaťa z roku 2021. Informácie o vymeriavacom základe, čo je spravidla hrubá mzda, zamestnanec nájde na výplatnej páske, SZČO vo svojom daňovom priznaní.

Budúci rok sa výška môže zmeniť

Tento rok začala Sociálna poisťovňa vyplácať rodičovské dôchodky. Seniori ich dostanú alebo už dostali v jednej splátke za celý kalendárny rok. Budúci im však už na účet bude chodiť každý mesiac spoločne s penziou.

Je možné, že aj výška bonusu sa bude meniť. Rodičovský dôchodok sa totiž vypočítava z vymeriavacieho základu detí. A v roku 2024 sa bude počítať z vymeriavacieho základu detí z roku 2022. Rovnaká výška ostane penzistom, ktorých deťom sa nezmenili pracovné podmienky.

Sociálna poisťovňa bude pritom každoročne prepočítavať túto sumu rodičovského bonusu podľa toho, z akého vymeriavacieho základu odvádzali deti poistné na dôchodkové poistenie pred dvomi rokmi, vysvetľuje rezort práce, sociálnych vecí a rodiny.

Nechcete dostávať rodičovský bonus od svojich detí? Čo pre to treba urobiť

O tom, či rodičovský dôchodok má alebo nemá byť priznaný rodičovi, rozhoduje dieťa. Sociálna poisťovňa vypláca tento príspevok automaticky, bez nutnosti podania žiadosti.

Ministerstvo práce informuje o tom, čo by mal dôchodca spraviť v prípade, že nechce od svojich detí dostávať rodičovský bonus, a to z akéhokoľvek dôvodu. Neurobí však nič. Právna úprava neumožňuje, aby rodič odmietol prijať rodičovský dôchodok. Zrušiť ho môže len dieťa – tým, že sa so žiadosťou obráti na Sociálnu poisťovňu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dôchodcovia #rodičovský bonus #rodičovský dôchodok