5 najväčších omylov o penzii. Veríte im aj vy?

Mnoho ľudí má stále skreslené predstavy o dôchodkoch alebo nad nimi ani neuvažujú. Pozrite si, aké sú najčastejšie omyly,ktorým ľudia veria.

29.06.2023 06:00
dôchodci dve ženy a muž Foto: ,
Ilustračná foto.
debata (9)

1. Penzia postačí na dôstojný život: Mnoho ľudí si myslí, že potrebuje dostatočný dôchodok na pokrytie všetkých svojich výdavkov a udržanie rovnakého životného štýlu ako počas pracovného života. Realita je však taká, že dôchodok zvyčajne nestačí na úplné pokrytie všetkých nákladov. Je dôležité mať aj iné zdroje príjmu, ako je napríklad investovanie.

2. Penzijný systém je bezpečný: Mnohí ľudia sa domnievajú, že penzijný systém je úplne bezpečný a ich peniaze budú vždy k dispozícii. Avšak penzijné systémy môžu byť zraniteľné. Vplývajú totiž na ne rôzne ekonomické a politické faktory. Je preto dôležité monitorovať stav penzijného systému a mať aj alternatívne spôsoby ukladania peňazí.

Koľko prerobili vaše úspory v II. pilieri a čo robiť, ak idete do dôchodku práve teraz?
Video
Zdroj: TV Pravda

3. Mladí ľudia sa nemusia starať o penziu: Niektorí mladí ľudia si myslia, že majú dostatok času na to, aby sa starali o budúcu penziu a že majú iné prioritné výdavky. Avšak čím skôr začnú investovať a šetriť na dôchodok, tým viac času budú mať na to, aby ich penzijný fond zarobil.

4. Investovanie je príliš riskantné: Mnohí ľudia sa obávajú investovania do penzie, pretože si myslia, že je to buď príliš skoro alebo riskantné. Avšak existuje mnoho jednoduchých spôsobov, ako investovať do penzií, ako napríklad investovanie do dlhopisov, akcií alebo fondov. Je dôležité vedieť o rôznych možnostiach a poradiť sa s odborníkmi.

5. Nemusím sa starať o penziu, pretože dúfam v dedičstvo: Niektorí ľudia veria, že nemusia šetriť na penziu, pretože budú mať dedičstvo, a to im zabezpečí finančnú stabilitu. Avšak dôverovať len dedičstvu je rizikové, pretože môže dôjsť k neočakávaným situáciám.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #penzie