Tisícky seniorov dostanú 100 eur od štátu, ohlásil novinku minister práce Erik Tomáš. Kto má na ne nárok?

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš oznámil zmeny vo vyplácaní stoeurového príspevku pre seniorov. Ako dnes uviedol, suma príspevku na rekondičné pobyty ostáva nezmenená, ale dostane ich tento rok štrnásťtisíc ľudí. Doteraz malo nárok len 7 500 dôchodcov.

08.02.2024 11:50
erik tomáš Foto: ,
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas)
debata (26)

Minister rezortu práce vo štvrtok 8. februára podpísal rozhodnutie, kde sa suma rekondičných pobytov pre seniorov zdvojnásobila na 1, 4 milióna eur.

Podľa Tomáša, tak ministerstvo reaguje aj na zvyšujúce sa ceny v kúpeľných domovoch a rehabilitačných zariadeniach.

MPSVR zvýši príspevok na rekondičné pobyty seniorov na 100 €
Video
Zdroj: TASR/Daniel Veselský

„Tieto pobyty sú veľmi obľúbené medzi seniormi,“ hovorí predseda Jednoty dôchodcov Slovenska (JDS) Michal Kotian. Pobyty trvajú šesť dní, teda päť nocí a zahŕňajú dvanásť procedúr. Ďalej musia byť v pobyte zahrnutá celodenná strava a procedúry nemôžu byť ďaleko od ubytovania", vysvetľuje Kotian. Kúpeľov by malo byť na výber 16 a budú zverejnené na webe pravda.sk aj v printovom vydaní denníka.

Dôležité je, ale nepomýliť si kúpeľnú liečbu, dotovanú zdravotnou poisťovňou a rekondičné pobyty podporované príspevkom vo výške 100 eur zo strany ministerstva práce. Ide o dve rozdielne dotácie.

A ako sa dá dostať k pobytom? Jedna možnosť je navštíviť webové stránky hotelovej siete SOREA (jednotlivých hotelov), tam si vyhľadať pobyt, a pozrieť si, či hotel ponúka aj rekondičný pobyt pre seniorov. Senior nemusí o 100 eur žiadať, príspevok je už zahrnutý v cene pobytu. JDS zverejní všetky kúpele, ktoré ponúkajú zľavnené pobyty. Ceny budú uvedené už so zľavou.

Seniori sa o zvýhodnených rekondičných pobytoch dozvedia na weboch kúpeľov či hotelov
Video
Zdroj: TASR/Daniel Veselský

Štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš bližšie priblížil, ako sa môže senior k pobytom dostať. Na webových stránkach siete SOREA sú podľa neho vyčlenené tie rekondičné pobyty, ktoré sú takýmto spôsobom dotované. „Senior sa pozrie, do akej lokality by chcel ísť, a pozrie si hotel, ktorý do odborárskej siete SOREA patrí. V ponuke SOREA v najbližších dňoch nájde osobitnú kapitolu, kde je ponuka rekondičných pobytov, ktoré sú dotované z MPSVR. To isté v prípade kúpeľov alebo iných rekreačných zariadení, ktoré sú zazmluvnené prostredníctvom Jednoty dôchodcov Slovenska (JDS) alebo Konfederácie odborových zväzov,“ dodal Ondruš. Predseda JDS Michal Kotian dodal, že ich združenie už pripravilo výber zariadení, do ktorých budú môcť členovia aj nečlenovia JDS chodiť.

Kritériá pre výber zariadení na rekondičné pobyty seniorov
Video
Zdroj: TASR/Daniel Veselský

Dôchodcovia nemusia nikde o tento príspevok žiadať. Ministerstvo práce podpisuje zmluvy s vybranými organizáciami, ktorých povinnosťou je preukázať schopnosť zabezpečiť rekondičné pobyty minimálne pre 2500 seniorov. Minulý rok ministerstvo zazmluvnilo tri organizácie, a to Jednotu dôchodcov na Slovensku, Konfederáciu odborových zväzov (KOZ) a Odborový zväz potravinárov. „Mechanizmus je nastavený tak, že zmluvné organizácie priamo oslovujú konkrétnych poskytovateľov rekondičných pobytov. Môžu to byť kúpele, rekreačné zariadenia alebo hotely,“ vysvetlil B. Ondruš. Priamo z existujúcej ponuky pobytov si tak dôchodcovia vyberú ten, ktorý je dotovaný a teda lacnejší o sto eur oproti cenníkovej cene.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #príspevok #rekreácia #rekreačný pobyt