Sociálna poisťovňa niektorým dôchodcom prepočítala penzie, môžu dostať menej. Prečo je to tak?

Sociálna poisťovňa poberateľom dôchodkov, ktorí čelia exekúcii, prepočítala od nového roku sumu exekučnej zrážky. Dôvodom prepočtu je valorizácia dôchodkov od 1. januára 2024. Všetkým dôchodcom, ktorých sa to týka, zaslala o tejto skutočnosti aj písomnú informáciu.

18.01.2024 11:05
uzi Foto:
Ilustračná fotka.
debata

Naďalej platí, že ak ide o neprednostnú pohľadávku, základná suma, ktorá sa nesmie povinnému – teda poberateľovi dôchodku – zraziť, je 140 % sumy životného minima na plnoletú fyzickú osobu, t. j. 376,43 eura mesačne. Na každú osobu, ktorej poberateľ dôchodku poskytuje výživné, mu musí zostať ďalších 50 % z tejto sumy, čiže 188,21 eura mesačne.

Ak ide o prednostnú pohľadávku (okrem výživného na maloleté dieťa), základná suma, ktorá sa poberateľovi dôchodku nesmie zraziť, je 268,88 eura mesačne, čo je 100 % sumy životného minima na plnoletú fyzickú osobu. Na každú osobu, ktorej poskytuje výživné, mu musí zostať ďalších 50 % z tejto sumy, čiže 134,44 eura mesačne.

dôchodcovia, dôchodci, manželia Čítajte viac Zarábali ste s kolegom rovnako a každý máte iný dôchodok? Ako Sociálna poisťovňa počíta výšku penzie? + príklady

Ak sa vykonáva zrážka na úhradu pohľadávky výživného na maloleté dieťa, základná suma, ktorá sa nesmie zraziť, je vo výške 112,92 eura mesačne. Na každú osobu, ktorej poberateľ dôchodku poskytuje výživné, mu musí zostať ďalších 94,10 eura mesačne.

Sociálna poisťovňa zaslala všetkým dôchodcom, ktorí majú nariadené vykonávanie zrážok z dôchodkov, písomnú informáciu o vplyve valorizácie na sumu ich exekučnej zrážky, resp. oznámenie o začatí vykonávania exekučných zrážok z dôchodku, ak po zvýšení dôchodku od 1. januára 2024 bolo možné začať zrážky z dôchodku vykonávať.

V treťom štvrťroku 2023 Sociálna poisťovňa vykonávala exekučné zrážky z dôchodku takmer 20 tisíc dôchodcom (19 830).

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #peniaze #senior #exekučné zrážky