Ako ovplyvní výšku dôchodku PN? Počíta sa do penzie aj toto obdobie alebo budete mať o to nižší dôchodok?

Pri výpočte penzie sa berie do úvahy viacero faktorov. Okrem iného sa prihliada na odpracované roky. Legislatíva presne stanovuje, čo všetko sa do nich započítava. Budúci dôchodcovia často nevedia, či sa tam počíta napríklad pracovná neschopnosť (PN) a či sa im za to obdobie zníži penzia alebo či je možné podať si žiadosť o starobný dôchodok aj počas PN?

12.12.2023 06:00
dôchodci, dôchodcovia, manželia, počítač Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Suma starobného dôchodku závisí od počtu odpracovaných rokov a od vymeriavacích základov, ktoré zamestnanec dosiahol v zamestnaní. To znamená, že pre výpočet starobného dôchodku sa hodnotí od roku 1984 každý kalendárny rok s vymeriavacím základom až do roka pred rokom dovŕšenia dôchodkového veku. Ak poistenec v takomto období je práceneschopný a poberá nemocenské dávky, tak má za toto obdobie nižší vymeriavací základ a následne je nižší aj osobný mzdový bod pre výpočet dôchodkovej dávky.

Od 1. júna 2022 je možné súbežne poberať dôchodok a nemocenské už aj vtedy, ak dočasná pracovná neschopnosť vznikla pred priznaním starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku a invalidného dôchodku. To znamená, že ak vznikne nárok na starobný dôchodok a niekto v tom čase poberá aj nemocenské dávky, bude mať nárok aj na výplatu starobného dôchodku.

Všetko o dôchodkovom veku prezradil hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr
Video
Zdroj: TV Pravda
3 debata chyba
Viac na túto tému: #penzia #PN #odpracované roky