Nový rodičovský dôchodok bude 20-krát nižší, ako doteraz. Pozrite si prepočet

Minister práce Erik Tomáš (Hlas) oznámil dnes dve veľké zmeny. Jednou z nich bolo zrušenie rodičovského bonusu, ako ho poznáme doteraz. A zaviedol nové podmienky jeho poberania. Ľudia tak dostanú aj o 20-x menej ako doteraz, niektorí nedostanú nič. O svoje peniaze môžu prísť aj neziskové organizácie.

07.11.2023 15:47
Seniori Foto:
Ilustračná foto.
debata (64)

Minister práce od začiatku nového roka 2024 navrhuje, aby sa rodičovský dôchodok nevyplácal z odvodov dieťaťa. Platilo, že 3% z platu dieťaťa pôjde obom rodičom. Tomáš chce, aby sa vyplácal rodičovský bonus z daní fyzických osôb.

Čo to predstavuje? Vypočítal expert na dôchodky Jozef Mihál (Demokrati).

„Zmena výpočtu rodičovských dôchodkov, ktorú dnes avizoval minister Erik Tomáš, zoberie dôchodcom z ich rodičovských dôchodkov vyše 90 percent,“ vysvetľuje Mihál vo svojom statuse.

Pokračuje, že nové rodičovské dôchodky budú menej ako desatina doterajšej sumy. Štát a Sociálna poisťovňa podľa neho takto získajú časť prostriedkov na avizované zvýšenie trinástych dôchodkov.

Príklad

Pani Anna má ako zamestnankyňa hrubú mzdu 1000 eur. Ak by sa výpočet rodičovských dôchodkov nezmenil, počas roka 2024 by jej rodičia každý dostali rodičovský dôchodok vo výške:

1,5 % z 1000 eur = 15 eur mesačne, resp. 180 eur za celý rok.

Rodičovský bonus podľa Erika Tomáša sa má počítať ako 2 % z dane. Príklad pani Anny po zmene, ktorú navrhuje Tomáš.

Základ dane = 1000 eur – 134 eur (odvody) – 470 eur (nezdaniteľná časť) = 396 eur

Daň = 19 % z 396 eur = 75,24 eura

2 % z dane = 2 % z 75,24 eura = 1,50 eura.

„Po novom“ tak rodičia pani Anny dostanú rodičovský dôchodok 1,50 eura mesačne, resp. 18 eur za celý rok. Spolu.

„Nový“ rodičovský dôchodok tak bude 20 x nižší, ako doteraz, uviedol Mihál.

Robert Fico, Andrej Danko, Peter Pellegrini, podpis, koaličná zmluva Čítajte viac Vláda Fica začala napĺňať vyhrážky, že mimovládne organizácie sú pre nich nepriatelia, tvrdí nadácia Zastavme korupciu

„Buď prestanete darovať 2% daní neziskovkám, alebo vaši rodičia prídu o tzv. rodičovský bonus,“ takto vníma zmenu v rodičovskom dôchodku Nadácia Zastavme korupciu.

Po novom má byť vyplatenie tohto bonusu dôchodcom podmienené tým, že ich deti nevenujú 2% napríklad neziskovke, ale venujú ich na účel vyplatenia rodičovského bonusu.

© Autorské práva vyhradené

64 debata chyba
Viac na túto tému: #rodičovský bonus #rodičovský dôchodok