Sociálna poisťovňa vyplatí poberateľom dôchodkov v decembri príspevok vo výške 150 eur

Všetkým poberateľom dôchodkov vyplatí v decembri Sociálna poisťovňa jednorazový príspevok vo výške 150 eur. Pred dnešným rokovaním vlády to uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

12.11.2023 16:00 , aktualizované: 13.11.2023 11:45
partia zabávajúcich sa seniorov, dôchodcovia,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (14)

„Chcem potvrdiť, že už je odobrené a schválené, že seniori dostanú ešte k tomu malému trinástemu dôchodku jednorazový príspevok vo výške 150 eur, bude vyplatený Sociálnou poisťovňou ešte v decembri. Keď si to zrátame, tohtoročný trinásty dôchodok sa bude pohybovať od 200 do 450 eur,“ povedal Tomáš.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) ešte v nedeľu vo videu na sociálnej sieti prezradil, akú sumu dodatočného jednorazového príspevku k trinástemu dôchodku do konca tohto roka dostanú všetci penzisti. „Do konca tohto roku dostanú ešte malý vianočný príspevok vo výške 150 eur," povedal.

Erik Tomáš v Ide o pravdu: Neuhnem ani o milimeter. Nespustil som útok na tretí sektor, napĺňam literu ústavy
Video

V tomto roku by sa mal vyplatiť 13. dôchodok mimoriadne nielen v novembri, ale aj decembri. Druhý koncoročný príplatok k dôchodku by mal byť v rovnakej sume 150 eur pre všetkých poberateľov. Vyplýva to z návrhu novely zákona o 13. dôchodku, ktorý v pondelok schválila vláda. Parlamentu ho navrhuje prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

Súčasná výška 13. dôchodku je podľa ministerstva práce neprimeraná a aktuálne je v legislatívnom procese návrh novej právnej úpravy. Cieľom je, aby sa jeho suma od roku 2024 odvíjala od výšky priemerného dôchodku.

„Nakoľko túto právnu úpravu už nie je možné z technických dôvodov zrealizovať v tomto roku, navrhuje sa na preklenutie tohto obdobia vyplatiť dodatočný 13. dôchodok v sume 150 eur pre každého poberateľa dôchodkovej dávky, a to ešte v decembri 2023,“ priblížil v návrhu rezort práce.

Táto suma podľa ministra práce Erika Tomáša (Hlas-SD) zodpovedá časovému obdobiu, v ktorom tento rok pôsobí nová vláda. „Celková suma vynaložená na tento jednorazový príspevok je 220 miliónov eur, takže všetkým poberateľom dôchodkov dávame ešte v tomto roku o 220 miliónov eur navyše,“ zdôraznil po rokovaní vlády.
Návrh ešte musí schváliť Národná rada (NR) SR. Účinnosť novely sa navrhuje dňom jej vyhlásenia.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #penzia #príspevok