Veľké obavy Slovákov: Majú strach, že štát nebude mať na vyplácanie penzií

Hoci sa priemerná dĺžka života zvýšila od roku 1980 o sedem rokov na súčasných 77 rokov, Slováci chcú ísť do dôchodku už ako 59-roční. Aj to je jeden z výsledkov prieskumu medzinárodnej finančnej skupiny NN o dlhovekosti, ktorý sa uskutočnil v jedenástich krajinách sveta vrátane Slovenska.

24.10.2023 10:45
dôchodca, penzista, senior na notebooku,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

Vďaka vede, technológiám a modernej medicíne žije každá generácia o niekoľko rokov dlhšie. V roku 2040 presiahne priemerný vek dožitia hranicu 80 rokov. Viac ako polovica opýtaných Slovákov v prieskume uviedla, že sa teší na dlhší život. Od dôchodku očakávame najmä pokojnejší život, menej stresu, viac času na našich najbližších a nové zážitky. Aby sme to všetko stihli, radi by sme sa ideálne dožili deväťdesiatky. Reálny predpoklad počtu dožitých rokov však podľa prieskumu Slováci stanovili na 78. Tak či onak, obe čísla znamenajú dlhé roky strávené na dôchodku.

Dlhší život si vyžaduje lepšiu prípravu

Na to, aby sme si dokázali užiť dlhší život, potrebujeme aj patričnú prípravu. Dvojica anglických profesorov ekonómie Andrew J. Scott a Lynda Gratton definovala štyri základné oblasti prípravy na dlhý, zdravý a šťastný život. Sú nimi finančná, intelektuálna, sociálna a psychická príprava. Slováci v súvislosti s plánmi na dlhý život považujú za najkľúčovejšie zdravie (60 %) a finančné zabezpečenie (44 %).

Najviac u nás vzrástli obavy z finančnej situácie

Finančne si podľa výsledkov medzinárodného prieskumu najviac veria Holanďania. Slováci, naopak, skončili na chvoste rebríčka. Naša spokojnosť s vlastnou finančnou situáciou je podpriemerná a až 60 % hovorí, že sa ich situácia za uplynulé obdobie zhoršila. Takmer štvrtina Slovákov má dnes problém vyjsť s peniazmi do konca mesiaca a 15 % si dokonca potrebuje požičiavať od rodiny či priateľov. Viac ako polovica opýtaných (53 %) očakáva, že peniaze ich donútia pracovať aj po dovŕšení dôchodkového veku.

Naša aktuálna finančná situácia ovplyvňuje i naše dôchodkové očakávania. Dve tretiny Slovákov v aktívnom veku tvrdia, že majú jasnú predstavu o tom, koľko potrebujú šetriť na dôchodok. Tretina respondentov sa výrazne obáva, že štát im nebude schopný garantovať dôchodky v čase, keď sa ich to bude týkať. Riešenie vidíme v dlhšej práci. Každý druhý opýtaný si totiž myslí, že má takú prácu, v ktorej môže pokračovať až do sedemdesiatky, ak to bude potrebné.

Na úspory sa veľmi nemôžeme spoliehať. Rezervu aspoň na tri mesiace života má podľa prieskumu aktuálne menej ako polovica z nás. Finančná rezerva pritom nie je len dôležitou súčasťou prípravy na dlhší a spokojnejší život, pomáha aj mentálnemu zdraviu. Tí, ktorí majú úspory na minimálne šesť mesiacov, hodnotia svoje duševné zdravie lepšie.

8 debata chyba