Vdovské dôchodky sa vyplácajú dlhšie, predčasnú penziu dostane menej ľudí

Najčastejšie vyplácanou dávkou sú dôchodky. Poberá ich viac ako 1,5 milióna ľudí. Ako sa zmenili predčasné dôchodky a podmienky na vyplácanie pozostalostnej penzie?

29.08.2023 06:00
žena, smútok, vdova, trúchlenie Foto:
Ilustračné foto.
debata

na čo majú nárok rodičia a na čo penzisti? Od penzie, dávok v nezamestnanosti, príspevkov pre rodičov, dávok v chorobe až po úrazové dávky. Na tieto dávky má nárok každý, kto platil či platí odvody. Veľa je však aj takých, čo vypláca štát sám zo svojho rozpočtu.

Ide o peniaze: Čo je nové v elektronickom účte poistenca
Video
Príprava na dôchodok z pohodlia domova. Čo všetko už o vás Sociálna poisťovňa vie a kedy budete online vidieť odhad výšky vášho budúceho dôchodku? Odpovedá generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Michal Ilko. / Zdroj: TV Pravda

Rodičovský príspevok

Výška mnohých dávok sa od začiatku tohto roka sa menila, niektoré zmeny platia až od júla. Viac ako 138-tisíc rodičov dostáva rodičovský príspevok a takmer 654-tisíc rodičov dostáva prídavok na dieťa. Kým minulý rok bol prídavok na dieťa vo výške 30 eur, od začiatku tohto roka sa zvýšil na 60 eur mesačne. Vyšší je aj rodičovský príspevok. Minulý rok sa vyplácal vo výške 383,80 eura, od januára sa zvýšil na 412,60 eura mesačne pre rodičov, ktorí poberali materskú dávku pred nástupom na rodičovskú dovolenku. Ak rodičom pred začiatkom poberania týchto dávok nevznikol nárok na materskú dovolenku, zvýšil sa príspevok z 280 eur na 301 eur mesačne. Príspevok sa opäť zvyšoval v auguste, rodičom ktorí poberali materské, sa zvýšil na 473,30 eura a tým, ktorí nepoberali materské, sa zvýšil na 345,20 eura. V januárovom termíne na budúci rok sa už rodičovský príspevok zvyšovať nebude.

Nárok na dávky a príspevky sa uplatňuje písomnou žiadosťou na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny podľa miesta bydliska. V prípade opakovaných dávok, ako je prídavok na dieťa a rodičovský príspevok, je možné spätne doplatiť šesť mesiacov. Ale nárok na jednorazové dávky zaniká po šiestich mesiacoch od narodenia dieťaťa.

Predčasné penzie

Najčastejšie vyplácanou dávkou na Slovensku sú dôchodky, ktoré Sociálna poisťovňa vypláca približne 1,5 milióna ľuďom. Tieto dôchodky boli tento rok valorizované dvakrát. V júli o 10,6 percenta, v januári o 11,8 %. Zmeny nastali pri vyplácaní predčasných penzií. Ak chce niekto v súčasnosti odísť do predčasnej penzie, výška jeho budúceho dôchodku musí presiahnuť 1,6-násobok sumy životného minima. Tá je 268,88 eura mesačne, výška predčasnej penzie musí byť preto vo výške minimálne 430,20 eura mesačne.

Vdovské penzie

Vdovy alebo vdovci, ktorí vychovali jedno dieťa, majú od 1. januára nižšiu vekovú hranicu pre opätovný nárok na výplatu pozostalostného dôchodku. Táto hranica sa posúva na 57 rokov. Zároveň sa od tohto roka predĺžilo obdobie poberania vdovského a vdoveckého dôchodku. Osoby, ktoré spĺňajú zákonné podmienky, budú môcť poberať dávku o rok dlhšie ako doteraz, teda budú môcť poberať dávku dva roky.

Čo sa ešte zvýšilo

Zvýšili sa aj nemocenské, tehotenské, materské a ošetrovné dávky. Pri 30-dňovom mesiaci sa nová maximálna výška nemocenskej dávky pohybuje na úrovni 1 313,90 eura. Pri 31-dňovom mesiaci sa zvýšila na 1 357,70 eura. Maximálna materská dávka je 1 791,70 eura mesačne pri 30-dňovom mesiaci alebo 1 851,40 eura mesačne pri 31-dňovom mesiaci. Vzrástla aj maximálna výška tehotenskej dávky, budúce mamičky dostanú najviac 358,40 eura mesačne pri 30-dňovom mesiaci, respektíve 370,30 eura mesačne pri 31-dňovom mesiaci.

debata chyba
Viac na túto tému: #dávky #predčasný dôchodok #vdovský dôchodok