Pokračovanie článku: Ako ušetriť na vode, domácich spotrebičoch či osvetlení? Ako úsporne variť? Tu je 39 tipov

Osvetlenie

1. Využívajme denné svetlo: Ak je v izbe šero, nemusíme hneď použiť umelé osvetlenie. Niekedy postačí vytiahnuť žalúzie.

2. Uprednostnime úsporné svetelné zdroje: Vymeňme klasické žiarovky za kompaktné žiarivky. Tie vedia ušetriť 70 až 80 % energie v porovnaní s klasickými žiarovkami.

3. Zhasínajme: Desatina elektriny v domácnosti sa spotrebuje na osvetlenie. Preto ak odchádzame z miestnosti, v ktorej už nik nie je, treba zhasnúť.

4. Lokálne osvetlenie je výhodnejšie: Keď si čítame za stolom či v posteli, stačí nám malá lampa, nie je potrebné svietiť v celej izbe.

5. Ušetriť nám pomôžu aj pohybové senzory: V komorách, šatníkoch, ale aj chodbách bytových domov, sa oplatí nainštalovať pohybové senzory. Vďaka nim sa svietidlá zapnú iba vtedy, keď sa tam niekto nachádza a keď odíde, zase sa vypnú.

6. Oplatí sa mať viacero vypínačov: Dlhé chodby či veľké prechodné miestnosti si priam pýtajú vypínač pri každom východe. Rovnako viac vypínačov možno využiť aj na schodisku. Ak je v miestnosti viac svietidiel, oplatí sa mať vypínač na každé samostatne. Nebudete tak zbytočne svietiť v tej časti, kde sa práve nenachádzate.

7. Utrite prach: Prach zo svietidiel málokto z nás utiera tak často ako treba. Pritom aj ten nám „kradne“ svetlo. Keď máme svietidlá príliš zaprášené, usadený prach môže pohlcovať až 20 % svetla.

8. Ak vymaľujeme nabielo, svetla bude viac: Ak nemáme svetlá vsadené v strope, môžeme ho vymaľovať nabielo a využiť tak prirodzený odraz svetla od bledej plochy. Vďaka tomu budeme mať pocit lepšieho osvetlenia miestnosti aj pri žiarivkách s nižším príkonom.

9. Stavme na stmievanie: V obývačke alebo v spálni sa nám oplatí regulovať intenzitu osvetlenia, ak chceme pozerať film alebo počúvať hudbu či len tak oddychovať. Na to sú vhodné žiarovky, žiarivky či „ledky“, ktoré možno stmievať.

Zdroj: www.siea.sk

12 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #šetrenie energiou #ako ušetriť