Mesačná splátka pôžičky na bývanie stúpla o 40 eur

Väčšina finančných domov v priebehu januára zvýšila pre klientov úroky za poskytnutie nových úverov na bývanie či hypoték. V prípade ďalších bánk je zvyšovanie úrokov len otázkou času a podľa samotných finančných domov sa zdražovanie pôžičiek na bývanie nakoniec prejaví na celom trhu. Ide o ďalší dôsledok dlhovej krízy, pre ktorú už vlani banky sprísnili úverové podmienky.

03.02.2012 13:03
hypotéka, dom, stavba, úver, stavebné, sporenie Foto:
Ilustračné foto
debata

„Úrokové sadzby priebežne upravuje celý bankový sektor podľa vývoja situácie na trhu,“ povedal Boris Gandel, hovorca Tatra banky. Finančný dom preto pre zvyšovanie úrokov neočakáva nižší záujem o pôžičky na bývanie. V Tatra banke v poslednom čase len mierne zvyšovali úroky a najväčší nárast nastal v Slovenskej sporiteľni.

Konkrétne podľa prieskumu Pravdy bola Slovenská sporiteľňa ešte v novembri minulého roka ochotná požičať 64–tisíc eur za úrok 4,99 percenta. Dnes by ten istý záujemca s čistým mesačným príjmom 800 eur získal pôžičku už za ročný úrok 6,29 percenta. Súčasná mesačná splátka vrátane poistení by tak bola 439,47 eura, kým v novembri minulého roku by si banka mesačne pýtala len 400,67 eura. V prieskume Pravdy ide pritom o bonitného klienta, ktorý plánuje na kúpu nehnuteľnosti použiť aj vlastné úspory v hodnote 28–tisíc eur. Splátky sa môžu zvýšiť nielen pri nových hypotékach, ale aj ľuďom s práve sa končiacou fixáciou úroku.

Slovenská sporiteľňa súčasnú výšku úrokov stanovila na základe trhovej situácie, obchodnej stratégie a konkurencie. „Napríklad vyššia nezamestnanosť na Slovensku ako v Európe znamená, že existuje väčšie riziko, že klient prestane splácať úver. Aj toto riziko sa premieta do cien úverov,“ doplnil hovorca banky Štefan Frimmer.

Podľa bánk platia ľudia vyššie úroky aj pre dlhovú krízu a zlé hospodárenie štátu prejavujúce sa rastom výnosov slovenských štátnych dlhopisov. „Na výšku úrokových sadzieb hypoték má výrazný vplyv aj cena dlhodobých zdrojov, teda výnosy dlhodobých štátnych dlhopisov,“ povedala Dáša Polláková, riaditeľka odboru Bývanie a mobilita v ČSOB. Banky musia od tohto roka tiež platiť bankovú daň.

Banky nepredpokladajú, že záujem o hypotéky po zdražení klesne. „K zvýšeniu úrokových sadzieb pristúpili viaceré banky,“ poukázala hovorkyňa OTP Bank Zuzana Krenyitzká.

Úroky zatiaľ nezvyšovala napríklad VÚB banka, no podľa informácií od konkurencie na súčasný trend dvíhania úrokov zareaguje už tento mesiac. „Vývoj úrokových sadzieb pravidelne sledujeme, a hoci sme sadzby zatiaľ nemenili, nevylučujeme, že tak v budúcnosti urobíme,“ povedala hovorkyňa banky Alena Walterová.

Nižšie úroky tak zatiaľ ako jediná plánuje ponechať Volksbank Slovensko. „Je bežné, že záujemcovia o úvery na bývanie podrobne porovnávajú podmienky v jednotlivých bankách, keďže pri tomto type úveru ide o dlhodobý záväzok. Preto, prirodzene, očakávame, že naša ponuka klientov osloví,“ hovorí Jana Lukáčová, hovorkyňa Volksbank Slovensko.

Banky tiež počítajú s vyšším záujmom ľudí aj pre klesajúce ceny nehnuteľností. Podľa analytika by i pri dodržaní zásad opatrného podnikania nemuseli pristúpiť k zvyšovaniu úrokov. „Napriek tomu, že chápem dôvody zvyšovania úrokov, si myslím, že finančné domy by boli ziskové aj pri o jeden či dva percentuálne body nižších úrokoch,“ uzavrel Vladimír Dohnal, riaditeľ Symsite Research.

Banky zvýšili úroky napriek tomu, že Európska centrálna banka úrokové sadzby znížila. Slovenským bankovým domom vlani podľa údajov NBS vzrástol čistý zisk asi o tretinu na 674 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba