Miklošove škrty v stavebnej prémii sa zastavujú

Vyše stotisíc ľudí, ktorí si na bývanie šetria formou stavebného sporenia a čerpajú súčasne medziúver, možno o stavebnú prémiu vo výške 66,40 eura nepríde.

17.10.2011 20:00 , aktualizované: 18.10.2011 12:57
hypoteka, uver, stavebne, sporenie, percento, urok Foto:
Ilustračné foto
debata

Zmenu už raz v parlamente presadil minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ). Prezident Ivan Gašparovič však zákon vetoval a poslanci o ňom budú hlasovať znova.

Zásadná pripomienka prezidenta, ktorá navrhuje od januára ponechať štátnu prémiu aj pri medziúvere, by podľa zdroja blízkeho koalícii mala prejsť.

„Rešpektujeme právo pána prezidenta vrátiť parlamentu schválené návrhy, ako aj výsadné právo parlamentu definovať legislatívu,“ reagoval na to Martin Jaroš, hovorca ministra financií. Ak by pripomienka prezidenta prešla, o prémiu by prišli len noví sporitelia s medziúverom, ale štátny rozpočet by stratil. Zmena aj pre súčasných sporiteľov by podľa prezidenta bola retroaktívna.

Prezident sa pripojil k opozičným poslancom, ktorí na spätný účinok novely upozorňovali. „Sme pripravení napadnúť tento návrh na Ústavnom súde, pretože je retroaktívny,“ povedal nedávno Peter Kažimír (Smer), podpredseda výboru pre financie a rozpočet. O prémii rozhodnú definitívne poslanci v parlamente. „Ja si takýto krok viem predstaviť, ale malo by to značné dosahy na štátny rozpočet. Znižuje to príjmy a zvyšuje výdavky štátu,“ vysvetľuje Anton Marcinčin (KDH), člen výboru pre financie a rozpočet.

Okrem úprav v poskytnutí stavebnej prémie sa zmeny od nového roka prejavia v znížených poplatkoch za vedenie účtu či bezplatné poskytnutie stavebného úveru. Aby od štátu dostal sporiteľ v prvom roku sporenia necelých 67 eur, musí za prvé tri mesiace nasporiť 664 eur. Ak vloží peniaze len ku koncu roka, dostane prémiu necelých 17 eur. Prémia sa už nebude počítať každoročne podľa vzorca, ale určí ju zákon o štátnom rozpočte. Mikloš uvažoval znížiť výšku štátnej prémie na ďalšie roky na 15 eur, o tom však už bude rozhodovať na budúci rok nová vláda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba