Ako máme kúpiť pozemok synovi, aby nepatril aj jeho manželke?

Chceli by sme si zobrať úver na naše meno na kúpu stavebného pozemku pre nášho ženatého syna na výstavbu rodinného domu. Akým spôsobom máme zabezpečiť aby pozemok nebol v bezpodielovom vlastníctve oboch manželov (syna aj nevesty)?

23.10.2011 06:30
zmluva, úver, banka, podpis, klient, pobočka Foto:
Ilustračné foto
debata

Stačí, keď ho kúpime na naše mená (rodičov) a darovacou zmluvou ho darujeme výlučne jemu, len nevieme, ako je to so stavbou domu, lebo stavbu budú realizovať už obaja, vydajú im stavebné povolenie, keď stavebný pozemok bude iba na syna? Alebo ho kúpime hneď na oboch manželov (syna aj nevestu) s tým, že bude kúpna zmluva vystavená na podielové vlastníctvo iba nášho syna. Nevieme sa rozhodnúť, akou formou to môžeme zabezpečiť. Milan Tomovič, Trnava

Odpoveď

V zmysle ustanovenia § 143 Občianskeho zákonníka (OZ) veci získané niektorým z manželov počas trvania manželstva darom nie sú súčasťou bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM). V uvedenom prípade by teda v prípade darovania pozemok patril do výlučného vlastníctva vášho syna.

Zároveň v slovenskom právnom poriadku v súčasnosti neplatí zásada „superfi cies solo cedit“ (povrch ustupuje pôde), z ktorej opätovným zavedením sa počíta až v budúcnosti, pri prijímaní nového Občianskeho zákonníka. Podľa § 120 ods. 2 OZ stavba nie je súčasťou pozemku. Z tohto dôvodu je možné, aby vlastník stavby nebol zároveň aj vlastníkom pozemku, na ktorom je stavba postavená. Z uvedeného vyplýva, že váš syn by mohol byť vlastníkom pozemku a stavba by mohla byť v BSM syna a nevestu. Za účelom vydania stavebného povolenia je podľa § 58 stavebného zákona (SZ) v nadväznosti na § 139 SZ potrebné v žiadosti o stavebné povolenie preukázať právny vzťah stavebníka k pozemku, na ktorom sa má stavba nachádzať. Tento vzťah by váš syn preukázal výpisom z listu vlastníctva a zároveň by ako stavebník musel vystupovať výlučne váš syn. Takýmto spôsobom by ste docielili, že pozemok bude patriť do výlučného vlastníctva syna a stavba do BSM.

Vzhľadom na spomenuté neuplatňovanie zásady „superficies solo cedit“ v slovenskom právnom poriadku by sa ako ďalšia možnosť črtalo ponechanie si pozemku vo svojom vlastníctve a zriadenie vecného bremena na zriadenie stavby v prospech vášho syna podľa § 151 OZ.

V takomto prípade by pozemok ostal vo vašom a manželkinom BSM a stavba by patrila do BSM syna a nevesty. Po vašej smrti by sa stal pozemok predmetom dedenia, pričom podľa už spomenutého § 143 OZ sú z BSM vylúčené aj veci získané dedením. To znamená, že pokiaľ nemáte viac detí, pozemok by po vašej smrti pripadol do výlučného vlastníctva vášho syna. Pre prípad, že máte okrem syna aj ďalšie deti, môžete s manželkou zriadiť závet podľa § 476 a nasl. OZ, v ktorom zanecháte tento pozemok iba vášmu synovi. Aj v takomto prípade by ste v konečnom dôsledku dosiahli zamýšľaný cieľ, že pozemok bude vo výlučnom vlastníctve syna a stavba v BSM.

Odpoveď vypracoval tím právnikov advokátskej kancelárie Hagyari, Kubovič & Parnters, s.r.o., v zložení Mgr. Peter Kubovič, Mgr. Jana Róžová a Mgr. Fedor Šrobár.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba