Január 2020: Zmena pre všetkých

Ak máte deti, v ďalšom roku máte za každé nárok na daňový bonus 273 eur. Ak ste penzista, môžete bez daní zarobiť viac. A zmeny budú aj v druhom pilieri.

11.11.2019 06:00
rodina, rodičia, deti Foto:
Využiť daňový bonus môže vždy len jeden z rodičov.
debata (24)

Do druhého piliera pôjde viac peňazí

Ľuďom, ktorí sú zapojení do druhého piliera, pôjde od januára na ich osobné dôchodkové účty viac peňazí. V roku 2019 sa dôchodkové odvody vo výške 18 percent delia v pomere 13,25 percenta do prvého piliera a 4,75 percenta do druhého piliera. V budúcom roku pôjde do druhého piliera 5 percent z vymeriavacieho základu a 13 percent do prvého piliera.

Zamestnancovi s hrubou mzdou 1 000 eur, v tomto roku prichádza každý mesiac na dôchodkový účet 47,50 eura. Od januára by to malo byť 50 eur. V skutočnosti sa mu na účet pripíše nižšia suma, pretože Sociálna poisťovňa si z tejto sumy strhne poplatok vo výške 0,25 percenta a dôchodková spoločnosť jedno percento.

Zvyšovanie príspevkov do druhého piliera je dlhodobo plánované a každý rok rastie o 0,25 percen­tuálneho bodu. Rásť bude až do roku 2024, keď do druhého piliera bude smerovať šesť percent z vymeriavacieho základu. Stále to však bude menej ako pri štarte druhého piliera, keď sa dôchodkové odvody rovnomerne delili medzi prvý a druhý pilier.

Video
Ako si vybrať dôchodok, aby sme z II. piliera vyťažili čo najviac? Radí Maroš Ovčarik zo spoločnosti Partners Investments.

Za každé dieťa si budúci rok znížite daň o 273 eur

Rodiča môžu v budúcom roku na každé vyživované dieťa využiť daňový bonus v ročnej výške 272,64 eura. Mesačná suma daňového bonusu tak dosiahne 22,72 eura, čo je o 0,55 eura viac ako v tomto roku.

Rodičia, ktorí sa starajú o deti do šiestich rokov, majú nárok na daňový bonus v dvojnásobnej výške. Každý mesiac sa im tak vypočítaná daň zníži za každé dieťa o 45,44 eura. Poslednýkrát si možno vyšší daňový bonus možno uplatniť v mesiaci, v ktorom dieťa dovŕši šesť rokov.

Kým zamestnancom môže tento bonus vyplácať priebežne zamestnávateľ v každej výplate, živnostníci si ho môžu uplatniť až naraz za celý rok v daňovom priznaní.

Daňový bonus môže získať každý človek, ktorý dosiahne v roku 2020 príjem aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy, a to z príjmov zo závislej činnosti (zo zamestnania), alebo z príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti. Ak mal niekto len pasívny príjem, napríklad z prenájmu, tak nemá nárok na daňový bonus. Živnostníci okrem splnenia minimálneho príjmu musia vykázať aj zisk. Kto skončí v strate, nemôže si uplatniť daňový bonus.

Daňový bonus je možné získať okrem vlastného dieťaťa aj na osvojené dieťa, dieťa manžela alebo manželky a dieťa v náhradnej starostlivosti, ktoré sa podľa zákona o prídavku na dieťa považuje za nezaopatrené. Nárok na daňový bonus je potrebné preukázať rodným listom dieťaťa a potvrdením o návšteve školy, ak sa dieťa pripravuje na povolanie štúdiom.

Vďaka tomu, že sa daňový bonus odpočítava priamo z daní, ho môžu využiť aj rodiča, ktorí majú nízky príjem. A v prípade, že ich skutočná daň je nižšia, ako je výška priznaného bonusu, nielenže nebudú platiť žiadnu daň, ale štát im ešte doplatí rozdiel. Napríklad ak má niekto dve deti, na ktoré chce využiť daňový bonus v celkovej výške 545,28 eura a mal by platiť daň 200 eur, nebude musieť daňovému úradu poslať žiadne peniaze, ale, naopak, daňový úrad mu vyplatí 345,28 eura. O vyplatenie daňového bonusu je však potrebné požiadať. Žiadosť je súčasťou daňového priznania.

Využiť daňový bonus môže vždy len jeden z rodičov. To znamená, že ak si uplatní daňový bonus manžel, nemôže si ho zároveň uplatniť aj manželka. Ak sa daňovníci, ktorí spĺňajú podmienky na uplatnenie daňového bonusu, nedohodnú inak, napr. v prípade nezhôd medzi manželmi, daňový bonus na všetky vyživované deti sa uplatňuje alebo sa prizná v poradí matka, otec, iná oprávnená osoba.

Penzisti budú môcť bez daní zarobiť viac

Vďaka nárastu nezdaniteľného minima budú môcť penzisti v budúcom roku zarobiť viac bez toho, aby museli platiť dane. Od dane je oslobodený príjem do výšky polovice nezdaniteľnej časti základu dane. V tomto roku tak penzisti môžu celkovo zarobiť bez daní maximálne 1 968,67 eura. V budúcom roku to bude 2 207,10 eura. O tom, či vám štát vráti dane, ktoré vám zamestnávateľ strhol z platu, rozhoduje celkový hrubý príjem ešte pred odpočítaním odvodov.

Penzisti, ktorí sa chcú vyhnúť plateniu daní, môžu v tomto roku zarábať priemerne každý mesiac 164,05 eura a v budúcom roku 183,90 eura. Aj v prípade, že penzista spĺňa podmienku na oslobodenie od platenia daní z príjmu, mu zamestnávateľ musí každý mesiac strhnúť daň. Zákon totiž neumožňuje, aby zamestnávateľ dôchodcovi daň nezrazil. Penzista môže až následne, ak jeho príjem neprekročí stanovenú hranicu, požiadať o vrátenie dane.

Kto chce získať naspäť zaplatené dane, musí sám podať daňové priznanie. Ľudia, ktorí majú len príjem zo zamestnania, podávajú daňové priznanie typu A. Na jeho vyplnenie budete potrebovať potvrdenie od zamestnávateľa o výške príjmu a zrazených daní a odvodov. Toto potvrdenie vám každý zamestnávateľ musí vystaviť.

Ak chcete získať naspäť dane, nestačí, ak požiadate svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania daní. Zúčtovanie vám síce môže zamestnávateľ urobiť, ale v takom prípade vám daňový úrad nevráti žiadne dane. Preto je lepšie, ak sami podáte daňové priznanie.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #penzisti #daňový bonus na dieťa #zmeny v roku 2020