Pokračovanie článku: 13. dôchodok vyplatia už v júli. Aké sú ďalšie príspevky?

Jednorazový príspevok vo výške 100 eur pre seniorov

Tento príspevok rezort práce navrhuje poskytnúť osobám v dôchodkovom veku, nad 62 rokov (vrátane), ktorým nevznikol nárok na dôchodok, a teda im nevznikne nárok na 13. dôchodok. Ide o skupinu približne 102-tisíc ľudí, pre ktorých táto pomoc predstavuje 10,2 milióna eur.

Jednorazový prídavok pre domácnosti v hmotnej núdzi 100 eur

100-eurový príspevok je určený najmä na pokrytie zvýšených nákladov na bývanie, najmä kvôli vysokým cenám energií. Celkovo táto suma dosiahne 5,8 milióna eur. Tento príspevok môžu poberať aj rodičia, ktorým bude vyplatený aj jednorazový prídavok na dieťa.

  • Jednotlivé príspevky je možné kombinovať v závislosti od toho, do ktorej kategórie daná osoba alebo rodina patrí. Jedna rodina tak bude mať nárok na viacero príspevkov naraz a inflačná pomoc pre ňu sa znásobí. V jednej domácnosti môžu byť naraz podporené deti zvýšeným prídavkom, rovnako môže byť podporená aj rodina príspevkom v hmotnej núdzi.
  • Aj rovnaká osoba môže byť podporená viacnásobne. Teda napríklad aj osamelá matka s jedným dieťaťom, ktorá navyše opatruje starého rodiča, bude mať nárok na zvýšený prídavok na dieťa aj na mimoriadny príspevok vo výške 100 eur pre poberateľov peňažného príspevku na opatrovanie. Ak je navyše v hmotnej núdzi, tak dostane aj príspevok pre domácnosti v hmotnej núdzi.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #protiinflačný balíček #13. penzia