Pokračovanie článku: Viac peňazí pre rodiny. Horšia dostupnosť predčasnej penzie. Čo priniesol júl?

Viac budú mať opatrovatelia aj osobní asistenti

Vyšší peňažný príspevok na opatrovanie dostanú aj všetci opatrovatelia, ktorí sa doma starajú o svojich blízkych. Po novom je tento príspevok vo výške čistej minimálnej mzdy pre rok 2022, teda 525,65 eura mesačne. Zvyšuje sa tiež hodinová sadzba osobnej asistencie, a to na 5,20 eura.

Zvýšené príspevky poberatelia pocítia už v auguste, keď im bude vyplatený príspevok za mesiac júl. Ešte v tomto roku pôjde z kapitoly rezortu práce na tento účel takmer 7,8 milióna eur. „Za dva roky sme peňažný príspevok na opatrovanie zvýšili o viac ako 22 % a na osobnú asistenciu takmer o 25 %,“ povedal minister práce Milan Krajniak.

Od júla sa opatrovateľovi v produktívnom veku, ktorý opatruje jednu osobu s hendikepom, príspevok zvyšuje o 17,21 eura (z pôvodných 508,44 eura). Ak opatruje dve a viac osôb, dostane viac o 22,93 eura, teda 699,15 eura mesačne.

Ak opatrovanie vykonáva opatrovateľ poberajúci niektorú z dôchodkových dávok, dostane príspevok v polovičnej výške, 262,85 eura mesačne pri opatrovaní jednej osoby. Tu sa zohľadňuje fakt, že pre poberateľov v produktívnom veku je tento príspevok spravidla ich jediným príjmom.

Zvýšenie hodinovej sadzby osobnej asistencie na 5,20 eura (z pôvodných 4,82) predstavuje pri priemernom mesačnom rozsahu osobnej asistencie 140 hodín navýšenie príspevku na osobnú asistenciu zhruba o 53 eur mesačne. Dotkne sa to mesačne vyše 12-tisíc osôb s ŤZP a pozitívne sa to prejaví aj na odmene približne 15 600 fyzických osôb, ktoré sú platené z tohto peňažného príspevku.

Zdroj: employment.gov.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #životné minimum #dávky #prídavok #rodičovské dávky