Pokračovanie článku: Príspevky na kompenzáciu? Tie opakované sú vyššie. Kto si polepšil?

Na kúpu auta

Môže ho dostať ten, kto je odkázaný na individuálnu prepravu autom. Cena auta sa zohľadňuje najviac v sume 13 277,57 eura, príspevok je najviac 6 638,79 eura a na auto s automatickou prevodovkou je najviac 8 298,48 eura. Zdravotne znevýhodnená osoba je povinná kúpiť auto do troch mesiacov od poskytnutia príspevku, najneskôr do 12 mesiacov, ak auto nemožno kúpiť alebo upraviť z dôvodov na strane osoby, ktorej predmetom činnosti je výroba, predaj, distribúcia, sprostredkovanie predaja alebo úprava osobných motorových vozidiel. Za kúpu auta sa považuje uhradenie celkovej ceny a nadobudnutie vlastníctva k autu.

  • Osoba s ŤZP, ktorej sa poskytol príspevok na základe preukázania, že bude zamestnaná alebo sa jej bude poskytovať sociálna služba alebo bude navštevovať školu a bude spĺňať podmienku využívania auta, je povinná vrátiť pomernú časť príspevku, ak do 12 mesiacov od právoplatnosti rozhodnutia o jeho priznaní sa nezamestná alebo sa jej neposkytuje sociálna služba alebo nenavštevuje školu a nespĺňa podmienku využívania auta. Táto podmienka platí, aj keď auto ukradnú alebo s ním havaruje. Príspevok musí vrátiť aj v prípade, ak auto nevyužíva na individuálnu prepravu.

Na úpravu auta

Môže ho dostať ten, kto je odkázaný na individuálnu prepravu autom a na jeho úpravu, ktorého je vlastníkom alebo spoluvlastníkom a ktoré nie je staršie ako päť rokov. Vypláca sa v sume najviac 6 638,79 eura, úhrn príspevkov na úpravu auta za 7 rokov nesmie presiahnuť 6 638,79 eura. Príspevok možno poskytnúť aj na auto, na ktoré nebol poskytnutý peňažný príspevok na kúpu. Osoba je povinná dať si upraviť osobné auto, na ktoré jej bol poskytnutý príspevok na úpravu do troch mesiacov odo dňa právoplatnosti rozhodnutia o priznaní tohto príspevku, najneskôr do 12 mesiacov odo dňa jeho poskytnutia, ak auto nemožno upraviť pre potreby fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím z dôvodov na strane osoby, ktorej predmetom činnosti je úprava osobných motorových vozidiel. Ďalší peňažný príspevok na rovnakú úpravu osobného motorového vozidla možno poskytnúť po uplynutí siedmich rokov od predchádzajúceho poskytnutia peňažného príspevku na takúto úpravu, ak úprava osobného auta neplní účel. Podmienka uplynutia siedmich rokov sa považuje za splnenú, ak osoba s ŤZP vráti príspevok na úpravu auta alebo jeho pomernú časť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príspevky na kompenzáciu