Pokračovanie článku: Dávka v nezamestnanosti: Koľko peňazí môžete dostať? Maximálne 1 200 eur

V júni mali v evidencii uchádzačov o zamestnanie úrady práce 83 035 dlhodobo nezamestnaných. Práve na nich, ako aj na mladých do 30 rokov, je zameraný projekt Chyť sa svojej šance. Záujemcovia môžu stále predkladať svoje žiadosti o poskytnutie finančného príspevku. K 18. júlu evidovali úrady práce takmer 6 000 žiadostí na viac ako 7 200 pracovných mi­est.

„Okrem podpory zamestnávania znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie sa snažíme myslieť aj preventívne. Projekt Nestrať prácu – vzdelávaj sa je zameraný na pracujúcich ľudí, ľudí na materskej či rodičovskej dovolenke a iných, ktorí pociťujú potrebu či túžbu zmeniť svoje profesionálne smerovanie. Chceme im dať možnosť rozvíjať sa a vďaka vzdelávaniu sa dobre pripraviť na obdobie hľadania novej práce,“ stručne vysvetlil podstatu projektu generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Karol Zimmer.

Čo ale v prípade, že človek príde o prácu a chce požiadať o dávku v nezamestnanosti? „Základnou podmienkou nároku na dávku v nezamestnanosti je, aby poistenec v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bol poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky, teda 730 dní. Predpoklad nároku na dávku v nezamestnanosti je teda podmienený aj obdobím účasti na poistení v nezamestnanosti,“ približuje podmienky hovorkyňa Sociálnej poisťovne Zuzana Dvoráková.

Maximálna výška dávky v nezamestnanosti sa každý rok mení, a tak je jej suma od júla vyššia a noví žiadatelia budú dostávať o 77 eur mesačne vyššiu maximálnu dávku. „Týkať sa to bude tých, ktorí sa po 1. júli zaevidujú na úrade práce do evidencie uchádzačov o zamestnanie, v posledných štyroch rokoch boli poistení v nezamestnanosti najmenej 730 dní a dosahovali v tomto období mzdu nad hranicou 2 422 eur mesačne,“ priblížil podmienky hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr. Ako dodal, maximálna výška dávky v nezamestnanosti je pri 31-dňovom mesiaci 1 234,30 eura a pri 30-dňovom mesiaci 1 194,50 eur. Poberať ju možno najviac šesť mesiacov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dávka v nezamestnanosti