Pokračovanie článku: Prevencia proti nezamestnanosti? Nestrať prácu – vzdelávaj sa!

V každom kraji spravidla chýbajú iní pracovníci, no napríklad vodiči kamiónov sú aktuálne nedostatkovou profesiou naprieč celým Slovenskom. Takmer v každom kraji majú výrobné podniky nedostatok montážnych pracovníkov a pomerne veľký dopyt je aj po remeselníkoch. Zoznam nedostatkových profesií, teda zoznam zamestnaní s nedostatkom pracovnej sily v jednotlivých krajoch, je k dispozícii na internetovej stránke Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Ak úrad práce žiadosť o poskytnutie príspevku na vzdelávanie schváli, uzatvorí so záujemcom o zamestnanie dohodu o poskytnutí príspevku. V dohode sú uvedené podmienky poskytnutia príspevku. Bez uzatvorenia tejto dohody nie je možné príspevok na vzdelávanie poskytnúť. Jednou zo základných podmienok pre uhradenie 100 % nákladov na vzdelávanie je úspešné ukončenie vzdelávania. Zaplatiť posledné kurzy je možné najneskôr do konca augusta 2023, vzdelávanie musí byť preto úspešne ukončené najneskôr 17. júla 2023.

„Dostupné a dobre zvolené vzdelávanie je zrejme najúčinnejšou prevenciou proti nezamestnanosti. Záleží nám na tom, aby podpora v rámci projektu Nestrať prácu – vzdelávaj sa rešpektovala možnosti žiadateľov a skutočné potreby trhu práce a celej spoločnosti. Rovnako dôslední sme pri zabezpečení čo najjednoduchšej dostupnosti tejto podpory. Záujemcovia získajú informácie na našom webe alebo priamo na úrade. Dôkazom prístupnosti tejto podpory je fakt, že už v priebehu prvých týždňov plného fungovania projektu sa úrady dohodli na zaplatení vzdelávania za viac ako 50-tisíc eur,“ zhrnul Zimmer.

Zdroj: www.employment.gov.sk, www.esf.gov.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanosť #nezamestnanosť #zamestnanec #projekt #ľudia #úrady práce #podpora práce