Vláda zabudla na 40 % obyvateľov Slovenska, ktorí žijú v bytoch. Nedoplatia sa za teplo?

Vláda svojím návrhom úplne odignorovala pomoc 761 tisíc domácnostiam, teda 40 % obyvateľov Slovenska, ktoré odoberajú teplo zo systémov centrálneho zásobovania teplom.

05.09.2022 18:40
radiátor, kúrenie, šetrenie Foto:
Ilustračné foto.
debata (129)

Vláda vo svojom Návrhu všeobecného hospodárskeho záujmu (VHZ) na zabezpečenie kvality a ceny dodávok elektriny a Návrhu (VHZ) na zabezpečenie kvality a ceny dodávok plynu predstavila zmierňovanie dopadov extrémne vysokých cien elektriny a zemného plynu na domácnosti. Slovenský zväz výrobcov tepla (SZVT) ju však vyzýva, aby zvážila a prehodnotila svoje kroky.

Vláda navrhuje na zmiernenie zdražovania plynu pre domácnosti využitie strategických zásob plynu v Dolných Bojanoviciach, a vytvoriť tým mix z ceny na trhu a ceny uloženého plynu. Domácnosti, teda najmä rodinné domy, tak budú mať lacnejší plyn. Súčasne vláda avizuje pomoc aj podnikateľom, pre ktorých štát zvažuje kompenzácie zo schémy štátnej pomoci, z ktorej na základe finančného nároku budú môcť požiadať o vykompenzovanie vysokých cien energií.

Svojím návrhom úplne odignorovala pomoc 761 tisíc domácnostiam, teda 40 % obyvateľov Slovenska, ktoré odoberajú teplo zo systémov centrálneho zásobovania teplom (CZT). Tieto domácnosti nenakupujú zemný plyn priamo, ale odoberajú teplo zo systému CZT, kde je dominantným palivom na výrobu tepla tiež zemný plyn.

Pri súčasnom návrhu vlády by sa ich pomoc netýkala a v cene tepla by znášali trhovú cenu zemného plynu. Jedná sa pritom o obyvateľov v bytových domoch, nízkopríjmové domácnosti, mladé rodiny, dôchodcovia, ale tiež školy, škôlky alebo nemocnice.

„Upozorňujeme, že nie je žiadny reálny dôvod riešiť len domácnosti bývajúce v rodinných domoch, na ktorých sa návrhy vlády zameriavajú a nechať napospas obyvateľov žijúcich v bytových domoch, je to čisto len o rozhodnutí vlády. Okolité krajiny už pomoc domácnostiam s nákladmi na teplo zavádzajú, či už v podobe zníženej DPH na teplo z CZT alebo priamou finančnou kompenzáciou,“ povedal Stanislav Janiš, predseda predstavenstva SZVT. Vyzýva vládu, aby v rámci svojej sociálnej politiky zabezpečila systém ochrany pred astronomickým nárastom cien energií pre všetky domácnosti, nie selektívne, nie len pre vybrané skupiny domácností.

129 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #energie #úspory #peniaze #teplo