Pokračovanie článku: Štát pomáha znevýhodneným ľuďom príspevkami. Aké novinky ich čakajú na budúci rok?

Kedy sa začína vyplácať opatrovateľský príspevok?

? Podala som si žiadosť o priznanie príspevku na opatrovanie. Ako dlho trvá schvaľovací proces? Vyplatia mi peniaze odo dňa podania žiadosti alebo až odo dňa schválenia?

Konanie o priznanie peňažného príspevku na opatrovanie sa začína na základe žiadosti fyzickej osoby vykonávajúcej opatrovanie. V zmysle zákona č. 447/2008 Z. z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, ak je podkladom na rozhodnutie o peňažnom príspevku na kompenzáciu komplexný posudok, je lehota na jeho vypracovanie 60 dní od začatia konania a lehota na vyhotovenie rozhodnutia je 30 dní od vypracovania komplexného posudku. Ak je podkladom na rozhodnutie lekársky posudok, lehota na jeho vypracovanie je 30 dní od začatia konania a lehota na vyhotovenie rozhodnutia je 15 dní od vypracovania lekárskeho posudku.

Pokiaľ bude mať príslušný úrad preukázané splnenie všetkých podmienok ustanovených zákonom v kontexte s peňažným príspevkom na opatrovanie, príspevok prizná od 1. dňa kalendárneho mesiaca, v ktorom sa konanie začalo.

? Započítavajú sa odpracované roky do penzie ak pracujem ako osobný asistent?

Osobný asistent je poistencom štátu, ak osobnú asistenciu vykonáva najmenej 140 hodín mesačne a poskytuje sa mu peňažný príspevok na opatrovanie podľa zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia.

Obdobie dôchodkového poistenia je obdobie povinného dôchodkového poistenia, obdobie dobrovoľného dôchodkového poistenia, ak za tieto obdobia bolo zaplatené poistné na dôchodkové poistenie. Dôchodkovo poistená osoba je aj fyzická osoba s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky, ktorej sa poskytuje peňažný príspevok na opatrovanie, ak nie je dôchodkovo poistená ako zamestnanec, samostatne zárobkovo činná osoba, nebol jej priznaný predčasný starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok a nedovŕšila dôchodkový vek. Od 1. januára 2018 Sociálna poisťovňa automaticky eviduje takúto osobu na dôchodkové poistenie ako poistenec štátu na základe podkladov z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

? Moja mama je osoba so zdravotným postihnutím, potrebuje ale pomoc s upratovaním, varením, nákupmi, potrebuje sprievodcu k lekárovi. Môžem ukončiť pracovný pomer, zaevidovať sa na úrade práce a požiadať o príspevok na opatrovanie?

Peňažný príspevok na opatrovanie sa podľa charakteru nároku považuje za fakultatívnu dávku, teda na jeho priznanie neexistuje právny nárok. Možno ho priznať a poskytovať len v prípade splnenia všetkých podmienok ustanovených zákonom č. 447/2008 o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia.

Základnou podmienkou je, že fyzická osoba, ktorá má byť opatrovaná, sa považuje za osobu so zdravotným postihnutím, teda jej bola určená miera funkčnej poruchy najmenej 50 %, podľa prílohy č. 3 zákona č. 447/2008.

Zdroj: upsvar.sk

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotne postihnutí ľudia #príspevky pre zdravotne postihnutých