Skoro 90 eur od štátu pre tisícky ľudí, minister práce Erik Tomáš ohlásil ďalší nový príspevok. Kto ho dostane?

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR spustí od 1. apríla 2024 Projekt na aktiváciu dlhodobo nezamestnaných. Aktivačnými prácami a príspevkom vo výške 86,60 eura má podporiť asi 15.000 ľudí. Na projekt bolo vyčlenených zo štátneho rozpočtu 2,6 milióna eur. Uviedol to šéf rezortu Erik Tomáš (Hlas-SD) v pondelok na tlačovej konferencii.

20.02.2024 06:00
erik tomáš Foto: ,
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas)
debata (9)

Dlhodobo nezamestnaní, ktorí zároveň poberajú dávku v hmotnej núdzi, sa budú môcť od apríla do konca roka opäť zapojiť do projektu aktivačných prác. „Títo ľudia budú vykonávať menšie služby pre mestá a obce, samosprávne kraje a organizácie. Nechceme, aby dlhodobo nezamestnaní ľudia len sedeli doma a nič nerobili. V rámci tohto projektu môžu zveľaďovať svoju obec a takto si uchovávať pracovné návyky, prípadne zlepšovať svoje zručnosti, aby boli pripravení pre pracovný trh,“ priblížil Tomáš. "Miera nezamestnanosti osciluje síce okolo historických miním, chronický problém však máme s dlhodobo nezamestnanými ľuďmi. Nechceme, aby dlhodobo nezamestnaní len sedeli doma a nič nerobili. Hlavným cieľom je, aby každý človek, ktorý chce pracovať, mohol pracovať,“ uviedol Tomáš.

Uchádzač musí pre vyplatenie aktivačného príspevku odpracovať minimálne 64 hodín mesačne, pričom si ho môže zarobiť popri dávke v hmotnej núdzi. Žiadateľom rezort vyplatí mesačne príspevok na jedného uchádzača vo výške 18,84 eura, ktorý bude určený na pracovné pomôcky.

E. Tomáš: Projekt na aktiváciu dlhodobo nezamestnaných spustíme od 1. apríla
Video
Zdroj: TV Pravda

Projekt bude podľa ministra spustený od 1. apríla 2024 až do konca roka. Toto toto obdobie plánuje rezort využiť na novelizáciu zákona o službách zamestnanosti. „Chceme ním presne nastaviť podmienky pre aktivačné práce, aby sme to už nemuseli robiť cez projekty. Pôjde aj o podmienky, ktorými nebudú tieto aktivačné práce zneužívané,“ dodal šéf rezortu.

Týmto projektom podľa neho rezort plní aj požiadavku Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). „Do konca kalendárneho roka bude môcť každá obec a mesto využiť dlhodobo nezamestnaných na to, aby si v prvom rade nezamestnaní pomohli a aby sme obce a mestá mali čistejšie,“ uzavrel predseda ZMOS Jozef Božik.

Združeniu miest a obcí Slovenska a organizáciám, ktoré pod ne spadajú, vyplatí rezort práce príspevok na jedného uchádzača vo výške 18,84 eur, pričom príspevok sa využije na zaobstaranie pracovných pomôcok pri aktivačných prácach. Celkovo ministerstvo práce vyčlenilo na tento projekt na tento rok 2,6 mil. eur.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #príspevok #aktivačné práce #Erik Tomáš