Úver alebo kreditka? Čo sa viac oplatí?

Kontokorentný úver alebo kreditná karta? Dostali ste sa do situácie, keď výplata nestačí a potrebujete si rýchlo niečo zaplatiť? Tak zvažujete možnosti. Požičať si od blízkych alebo ísť do banky či nebankovka? Ktorá možnosť je tá najvýhodnejšia?

15.08.2023 10:00
žena za stolom Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Kontokorentný úver a kreditná karta sú finančné nástroje, ktoré môžu pomôcť pokryť krátkodobé finančné potreby, ale zohľadnenie ich výhod a obmedzení je nevyhnutné pri rozhodovaní, ktorý z nich je pre vás lepšou voľbou.

Kontokorentný úver je určený na krytie nedostatku peňazí na bežnom účte. Poskytuje vám prístup k financiám v rámci určitého limitu, čo môže byť užitočné, ak sa stretávate s neočakávanými výdavkami alebo krátkodobými nedostatkami peňazí.

Kreditka: Dobrý pomocník, ak ju viete používať, ale najdrahší úver
Video
Zdroj: TV Pravda

Táto pohodlnosť však prichádza za cenu vyšších úrokov a poplatkov, ktoré sa účtujú za prekročenie limitu. Kontokorentný úver by mal byť používaný iba v núdzových situáciách a zodpovedne, aby sa zabránilo nadmerným dlhom a finančným problémom.

Na druhej strane, kreditná karta ponúka väčšiu flexibilitu a rôzne výhody. Máte možnosť nakupovať on-line, platiť v obchodoch a získavať bonusové body, cashback (odmena za nakupovanie prostredníctvom webovej stránky – pozn. red.) alebo poisťovacie krytie.

Marián Búlik, Ide o peniaze Čítajte viac Podielové fondy: Kedy nemusíte platiť daň zo zisku a o koľko tisíc eur si môžete prilepšiť?

Dôležité je však splácať zostatok do dátumu splatnosti, aby ste sa vyhli úrokom z nedoplatku. Kreditná karta tiež môže byť užitočná pri budovaní pozitívnej kreditnej histórie, čo môže mať pozitívny vplyv na vašu schopnosť získať hypotéku alebo iné úvery v budúcnosti.

Je dôležité používať tieto nástroje zodpovedne. Kontokorentný úver by mal byť využívaný iba na krátkodobé pokrytie nedostatku peňazí a nesmie sa stávať hlavným zdrojom financií. Nesplácanie môže viesť k úrokom, poplatkom, negatívnej kreditnej histórii a závažným finančným problémom.

Kreditnú kartu je vhodné používať na plánované nákupy, ak máte istotu, že budete schopní splatiť zostatok do termínu splatnosti. Pomáha pri budovaní kreditnej histórie a môže ponúknuť výhody, ale nezodpovedné používanie môže viesť k dlhom a finančným ťažkostiam.

V oboch prípadoch je dôležité mať prehľad o svojich financiách, plánovať splácanie a zvážiť, či je daný nástroj pre vaše potreby vhodný. Ak máte problémy so splácaním, komunikujte so svojou bankou a hľadajte riešenia, aby ste zabránili vážnym dôsledkom.

žena, muž, seniori, penzia Čítajte viac Spoliehate sa len na dôchodok od štátu? Pozrite si, ako ho zvýšiť + príklady

Obe tieto možnosti majú svoje miesto, ich zodpovedné používanie je však kľúčové. Kontokorentný úver je vhodný na krátkodobé pokrytie nedostatku peňazí, zatiaľ čo kreditnú kartu môžete využiť na plánované nákupy a získavanie výhod.

Rozhodnutie závisí od vašich finančných potrieb, preferencií a schopnosti zodpovedne spravovať vaše dlhy. Nezabudnite sa vždy riadiť zásadami zdravého finančného riadenia, než sa rozhodnete medzi kontokorentným úverom a kreditnou kartou.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #úver #banka #peniaze #kreditka