Ste mladý, kreatívny a chcete byť na voľnej nohe? Pracujte ako freelancer

Byť na voľnej nohe, nemať šéfa, sám si určovať pracovný čas aj výšku zárobku je lákavé. Ako freelancer pracuje čoraz viac mladých, kreatívnych ľudí. Nový typ práce má aj svoje riziká.

09.06.2022 10:00
freelancer, práca na voľnej nohe, laptop,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Špecialisti na rôzne oblasti, ktorých potrebujú firmy iba na obmedzený čas, pracujú obvykle na voľnej nohe, teda ako freelanceri. Fungujú takto napríklad dizajnéri, fotografi, grafici, tlmočníci, architekti, blogeri, špecialisti na IT alebo marketing. Spolupráca je výhodná pre obe strany, firma šetrí mzdové náklady, ale má na potrebný čas odborníka. Freelancer si zasa sám určuje, koľko chce mať klientov, za akú odmenu, koľko času chce venovať práci a kde ju bude robiť. Zároveň však nesie na svojich pleciach aj riziká spojené s duševným vlastníctvom, dátami a osobnými údajmi svojich klientov. Ak o ne príde, stratí ich, vymaže alebo mu ich ukradnú, dostáva sa do problémov, ktoré môžu mať aj súdnu dohru.

Video
Ide o právo: Môže vám firma krátiť plat? Čo sa vás nesmú pýtať na pracovnom pohovore? O pracovných zmluvách s Janou Alušíkovou z advokátskej kancelárie MPH - odvysielané 1. 4. 2022.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #absolventi #Freelancer