Na pracovnom trhu bodujú nové technológie i prax

Pretrvávajúca koronakríza mení pracovný trh, počet ľudí, ktorí si hľadajú zamestnanie, sa zvýšil.

16.03.2021 11:00
notebook, písací stroj, retro, pokrok, technológia Foto:
Čoraz dôležitejšie miesto na trhu práce získavajú informačné technológie. Aktuálne tvorí tento sektor z celej ponuky až 18 percent.
debata

Aktuálne je na voľnom trhu práce veľké množstvo ľudí, ktorí prišli o zamestnanie a nové si musia hľadať v úplne iných sektoroch. "Reč je najmä o tých, ktorí doteraz pracovali v cestovnom ruchu, gastronómii a v hotelierstve. Pracovné ponuky v týchto odvetviach aktuálne vôbec nie sú, preto hľadajú pracovné pozície, ktoré nepožadujú skúsenosti či odborné vzdelanie,“ hovorí Nikola Richterová, PR manažérka portálu Profesia. sk.

Súčasná situácia priniesla zvýšený záujem napríklad o prácu kuriérov, anketárov či predavačov. "Vo všeobecnosti si dnes uchádzači o zamestnanie nekladú príliš vysoké požiadavky a skôr berú to, čo je dostupné. Mnohí považujú súčasnú situáciu za dočasnú a po čase sa plánujú vrátiť späť do „svojho“ sektora. Otázne však je, či sa to podarí každému a kedy,“ vraví N. Richterová. Pripomína, že na trhu práce sú aj uchádzači, napríklad farmaceuti alebo špecializovaní IT odborníci, ktorí nemuseli zo svojich požiadaviek zľavovať.

Zamestnávatelia si môžu vyberať

Realitou súčasného trhu práce je aj zmena požiadaviek zamestnávateľov. "Trendy naznačujú, že sú náročnejší. Je to logické, koronakríza v roku 2020 výrazne znížila počet nových pracovných ponúk. Zamestnávatelia nemajú medzi sebou takú konkurenciu, čo spôsobilo, že sa zvýšil počet ľudí, ktorí reagujú na pracovné inzeráty. Aj preto sú požiadavky na zamestnancov v pracovných ponukách o čosi vyššie, ako to bolo napríklad v roku 2019. Prejavilo sa to napríklad na požadovaní praxe. Kým v roku 2019 požadovalo skúsenosti a prax 64 percent ponúk, vlani to bolo 67,4 percenta ponúk a začiatok tohto roka ukázal zatiaľ až 72 percent,“ zdôrazňuje N. Richterová. Kríza zároveň urýchľuje niektoré novšie trendy.

"Čoraz dôležitejšie miesto na trhu práce získavajú informačné technológie. Aktuálne tvorí tento sektor z celej ponuky až 18 percent. Nie každý môže byť IT odborníkom, záujem o nové technológie však aktuálne oceňujú zamestnávatelia v mnohých odvetviach, firmy chcú ľudí, ktorí sa neboja nových technológií. Ich iniciatíva priniesť nové programy, ktoré urýchlia alebo zjednodušia niektoré procesy, sa v súčasnosti veľmi vypláca. Hoci o automatizácii sa hovorí najčastejšie v súvislosti s priemyslom, týka sa omnoho väčšieho množstva pracovných pozícií. Záujem o nové technológie môže v budúcnosti veľmi pomôcť každému, či už ide o ekonómov, administratívnych pracovníkov, personalistov, marketérov, finančných poradcov a mnohých ďalších.“

Čo urobí očkovanie

Predpovede o vývoji na trhu práce pre vlaňajší rok nevyšli azda nikomu. Potvrdzuje to aj N. Richterová. "Robiť dlhodobejšie predikcie je dnes veľmi náročné. V súčasnosti stále platia prísne opatrenia, zároveň však neočakávame, že by sa počty ponúk na prácu mali tento rok dostať tak nízko, ako vlani v apríli. Vtedy sme počas jedného týždňa na našom portáli zaznamenali iba 1 600 nových pracovných ponúk, dnes uverejňujú firmy týždenne tri až štyri tisícky. Zamestnávatelia sa naučili existovať na diaľku a majú viac skúseností. Celosvetový trh práce je však aktuálne závislý od rýchlosti a efektivity očkovania a tiež vládnej pomoci pre ohrozené firmy,“ prízvukuje N. Richterová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Práca a kariéra