Brigáda v zahraničí? V ktorých krajinách sa najviac vyplatí?

Čo sa týka zahraničných brigád, eviduje pracovný portál Profesia.sk najviac pracovných ponúk do Českej republiky, Holandska a Nemecka. Najviac ponúk je v doprave a špedícii, vo výrobe, pomocné práce a v cestovnom ruchu, gastrosektore a hotelierstve. Ide najmä o pozície robotníkov, skladníkov, pomocných pracovníkov a operátorov výroby.

11.06.2023 08:00
Mapa EU Foto:
Ilustračná foto.
debata

Pridáva sa pracovný portál Kariera.sk Veľmi zaujímavé platové ohodnotenie majú podľa neho dlhodobo brigády v zahraničí, napríklad v Nemecku, Holandsku, Anglicku a podobne.

Lepšie ohodnotené sú tiež brigády, ktoré vyžadujú vyššiu kvalifikáciu, ako napríklad IT, marketing, obchod.

S tým, že zvýšenie sa očakáva aj od gastrosegmentu, ktorý potrebuje počas letnej sezóny doplniť brigádnikov na chýbajúce pracovné pozície.

Brigáda a II. pilier? Pozrite si, čo majú tieto dve veci spoločné
Video
Zdroj: TV Pravda

Stále však platí, že sú lepšie ohodnotené brigády v zahraničí. Ale nielen to môže byť pre brigádnikov zaujímavé.

Vďaka práci práve v zahraničí je oveľa väčšia šanca naučiť sa cudzí jazyk ako v domácom prostredí na Slovensku.

Taktiež jazyková znalosť môže byť pre uchádzača o prácu pridanou hodnotou a možnosťou, ako sa odlíšiť od konkurencie.

Vyšší zárobok a zlepšenie jazykových znalostí predstavujú bonus brigád v zahraničí. Ponuky brigád v zahraničí bývajú z finančného hľadiska lukratívnejšie než tie na Slovensku.

Aj v tomto prípade vedú ponuky v cestovnom ruchu, gastrosegmente a hotelierstve, vyhľadávané sú však sezónne práce v poľnohospodár­stve.

žena so zmrzlinou Čítajte viac Plavčík, predajca zmrzliny alebo čašník. Aké brigádnické pozície sú aktuálne v ponuke?

Okrem lepšieho zárobku je v prípade zahraničných brigád motiváciou tiež cestovanie a spoznanie inej krajiny, ale i možnosť zdokonaliť sa v cudzom jazyku.

„Brigáda v zahraničí sa dá v tomto smere chápať ajako vhodná prax popri štúdiu. V budúcnosti môže byť výhodou najmä pre študentov, ktorí sa chcú uplatniť v medzinárodnej spoločnosti. Tu majú totiž vyššiu šancu uspieť práve uchádzači so skúsenosťami zo zahraničia alebo z medzinárodného prostredia,“ pripomína Renáta Zalubel z personálnej agentúry Grafton.

Na čo si dať pozor

Ak všetko vyzerá v poriadku, zmluva je podpísaná a uchádzači vycestujú do zahraničia, profesionáli majú pre nich ešte pár odporúčaní:

  • cestovné doklady mať rozhodne vždy pri sebe a nikomu ich neodovzdávať,
  • v zálohe mať kópiu cestovných dokladov a zdravotného preukazu,
  • mať pri sebe aj fyzicky, nielen v mobile, kontakt na príslušnú slovenskú ambasádu v danej krajine a tiež na svojich rodinných príslušníkov,
  • zostať po celý čas v kontakte s rodinou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cudzie jazyky #brigádnici