Nepozerajte len na peniaze. Čo všetko sa vyplatí zvážiť pri hľadaní brigády?

Leto je pre študentov obdobím, keď si môžu nielen užiť voľno, ale si aj zarobiť. Pri hľadaní brigády však nemusí byť rozumné pozerať len na peniaze. Finančne zaujímavá ponuka môže byť totiž v konečnom dôsledku menej výhodná, ba dokonca aj riziková, upozorňuje odborníčka z personálnej agentúry.

15.06.2023 08:00
Euro bankovky, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata

Takisto ako pri hľadaní zamestnania aj v prípade hľadania letnej brigády je pre ľudí zvyčajne najväčším lákadlom mzda, ktorá by mala byť v tomto roku o niečo vyššia ako vlani.

Ide o peniaze: Študenti a sociálna poisťovňa
Video
Čo potrebuje vedieť o odvodoch brigádnik a absolvent - všetky alternatívy vysvetľuje hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr. Premiéra 13. 6. 2023. / Zdroj: TV Pravda

„Najčastejšie by sa mala pohybovať v rozpätí od 4,5 eura do 7 eur za hodinu, konkrétna suma však závisí od viacerých faktorov, ako je odvetvie, typ práce či skúsenosti brigádnika, ale aj od konkrétnej lokality alebo mesta,“ spresňuje Renáta Zalubel, branch manager personálnej agentúry Grafton.

Brigáda a II. pilier? Pozrite si, čo majú tieto dve veci spoločné
Video
Zdroj: TV Pravda

Najväčší dopyt po brigádnikoch sa ako zvyčajne očakáva v gastro segmente a cestovnom ruchu, no zamestnávatelia budú potrebovať letnú náhradu za dovolenkujúcich zamestnancov aj v ďalších sektoroch.

„Je však dôležité uvedomiť si, že mzda nie je jediným faktorom, na základe ktorého by sa mala posudzovať hodnota brigády. Záujemcovia by si mali všímať aj náplň práce, pracovné podmienky a pracovný čas. Rizikom môže byť napríklad fyzicky namáhavá práca, neštandardný pracovný čas či práca v náročných podmienkach, ako sú vysoké teploty či priame slnko. Naopak, významným prínosom brigády môže byť možnosť vlastného rozvoja a získavanie praktických skúseností, ktoré dokážu študenti zúročiť vo svojom ďalšom štúdiu alebo v pracovnej kariére,“ upozorňuje odborníčka z personálnej agentúry.

čašníčka Čítajte viac Chystáte sa brigádovať? Ako sa zmenili podmienky? Aké obmedzenia začali platiť pre brigádnikov?

Medzi najlepšie platené brigády na Slovensku už tradične patria také, ktoré si vyžadujú odborné vedomosti alebo znalosť jazyka.

Ide najmä o oblasť informačných technológií, personalistiky, marketingu či administratívy, informuje odborníčka.

S tým, že prax a zručnosti získané práve na takýchto brigádach môžu byť zároveň veľkou výhodou pri hľadaní uplatnenia po skončení školy.

Zamestnávatelia sa totiž pri výbere nových zamestnancov z radu absolventov zameriavajú nielen na ich vedomosti získané počas štúdia, ale aj na predchádzajúce pracovné skúsenosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #brigády #brigády pre študentov