Vyberáte si vysokú školu, pozerajte aj na uplatnenie. Humanitné vedy nie sú pre zamestnávateľov atraktívne

Miera nezamestnanosti na Slovensku sa drží na nízkych číslach, za prvý štvrťrok tohto roku klesla na 6,2 %. Počet ľudí bez práce klesol o 5 000, pod hranicu 170 000. Pozitívom je aj fakt, že sa výrazne znížil počet ľudí, ktorí boli dlhodobo nezamestnaní.

27.06.2023 08:00
žena pohovore Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Podľa údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky pokračujú medziročné úbytky počtu nezamestnaných už siedmy štvrťrok za sebou.

Špecifickú a zároveň najpočetnejšiu skupinu tvoria osoby, ktoré ešte nemali zamestnanie. Ich počet síce klesol o 5,1 %, stále však tvoria takmer 28 % nezamestnaných.

Po lete, ale už aj počas neho nastupujú do svojho prvého zamestnania aj absolventi stredných a vysokých škôl.

Ide o peniaze: Študenti a sociálna poisťovňa
Video
Čo potrebuje vedieť o odvodoch brigádnik a absolvent - všetky alternatívy vysvetľuje hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr. Premiéra 13. 6. 2023. / Zdroj: TV Pravda

Značná časť z nich si teoretické vedomosti už počas štúdia overuje v praxi a tento trend podporujú aj mnohí zamestnávatelia.

Spolupracujú so školami a mladým ľuďom poskytujú viaceré možnosti získavať prvé pracovné návyky a skúsenosti.

Práve prax je dnes okrem jazykových znalostí jednou z najdôležitejších požiadaviek, ktoré od absolventov očakávajú a vyžadujú.

Zamestnávatelia majú najväčší záujem o absolventov najmä vysokoškolských technických smerov, tí obvykle nemajú problém nájsť si prácu.

Horšie na tom bývajú absolventi niektorých humanitných smerov. Čísla ukazujú, že informačné technológie a technické oblasti, napríklad elektrotechnika, sú čoraz žiadanejšie a ich absolventi sú pri hľadaní práce vo veľkej výhode.

Brigádnici Čítajte viac Kedy nemusia brigádnici platiť odvody? Koľko môžu zarobiť?

Dlhoročné konštatovanie, že vzdelávaciemu systému u nás chýba dlhodobo prepojenie s praxou, čo prináša slabé uplatnenie absolventov niektorých odborov, sa snažia zmeniť aj stredné školy, ktoré poskytujú duálne vzdelávanie.

Podľa Štátneho inštitútu odborného vzdelávania sa absolventi duálneho vzdelávania uplatnia v praxi až o 25 % lepšie ako žiaci bez praxe. Okrem toho získajú vyššie mzdy a majú veľmi nízku mieru nezamestnanosti.

Možnosťou, ako naberať pracovné skúsenosti, sú aj letné brigády, stredoškoláci a vysokoškoláci majú už najvyšší čas nejakú si nájsť.

Ponuky nájdu na mnohých weboch serióznych pracovných portálov alebo personálnych agentúr, alebo na sociálnych sieťach. Výkonný riaditeľ personálnej agentúry MAXIN'S Group Roman Kučera hovorí, že pri uvažovaní o kariére by mladí ľudia mali sledovať webové stránky a sociálne siete svojho vysnívaného budúceho zamestnávateľa.

„Možno už toto leto budete môcť uňho pracovať a získavať pracovné skúsenosti. Spoznajú vás a vy sa buď utvrdíte v presvedčení, že by ste tam v budúcnosti chceli pracovať, alebo, naopak, zistíte, že si prácu budete hľadať radšej inde.“

žena so zmrzlinou Čítajte viac Plavčík, predajca zmrzliny alebo čašník. Aké brigádnické pozície sú aktuálne v ponuke?

Radí tiež požiadať po skončení brigády zamestnávateľa o písomné hodnotenie.

„Možno ho nikdy nepoužijete, ale môže sa stať, že sa vám na pracovnom pohovore hodí. Nie preto, že by išlo o lukratívnu pracovnú pozíciu, ale ako potvrdenie, že už nejaké pracovné skúsenosti a návyky máte. To sa na pracovnom trhu, zvlášť u absolventov, veľmi cení.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #letná brigáda