Odchádzate z firmy? Musíte si vyčerpať dovolenku alebo vám ju zaplatia?

Dali ste výpoveď a zostala vám nevyčerpaná dovolenka. Aké sú vaše možnosti?

23.06.2023 06:00
Krabica zamestnanca Foto:
Ilustračné foto.
debata

V prípade skončenia pracovného pomeru, či už výpoveďou zo strany zamestnanca, alebo zamestnávateľa, máte dve možnosti – buď si dovolenku vyčerpáte do skončenia výpovednej lehoty, alebo nevyčerpanú dovolenku vám zamestnávateľ musí zaplatiť, v prípade, že neumožní jej čerpanie.

Ak však plánujete dať v práci výpoveď, tak nezabudnite, že to ovplyvní aj počet dní dovolenky. Pokiaľ pracovný pomer prerušíte v priebehu kalendárneho roka, nárok na dovolenku bude iba za obdobie, počas ktorého váš pracovný pomer u daného zamestnávateľa trval.

Výplatná páska: Ako sa počíta mzda, keď ste na dovolenke a ako vtedy, ak ste na PN
Video
Zdroj: TV Pravda

Keď vyčerpáte viac dní dovolenky, než na koľko ste mali nárok, hrozí vám, že po ukončení pracovného pomeru budete musieť zamestnávateľovi vrátiť vyplatenú náhradu mzdy za túto dovolenku.

Stane sa aj to, že si dovolenku nebudete môcť vyčerpať zo svojich osobných dôvodov. V tomto prípade máte nárok na náhradu mzdy za nevyčerpanú dovolenku.

Čo ak nedám výpoveď presne ku koncu mesiaca?

Napríklad ak v roku 2023 odpracujete presne šesť a pol mesiaca, tak v tomto prípade nemáte nárok na dovolenku aj za pol mesiaca.

Ako určuje Zákonník práce, máte nárok na pomernú časť dovolenky iba za nepretržitého trvania toho istého pracovného pomeru.

žena, práca, home office, rozmýšľanie, písanie Čítajte viac Máte home office? Čo vám musí zamestnávateľ dať? Na aké príspevky máte nárok?

Ale len vtedy, ak odpracujete menej ako 60 dní, vaša dovolenka sa bude vypočítavať za každých 21 odpracovaných dní. Vaša pomerná časť dovolenky sa teda vypočíta ako 6 mesiacov trvania pracovného pomeru / x podľa veku.

Pol dňa dovolenky pri výpovedi?

Dovolenka by sa mala čerpať po celých dňoch. Existujú však aj výnimky, pri ktorých môže vzniknúť aj nárok na čerpanie dovolenky na pol dňa.

Zákonník práce čerpanie poldňovej dovolenky nepozná, ale zamestnávateľ si môže v predpise určiť pravidlá a podmienky čerpania aj poldňovej dovolenky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #zamestnávateľ #firma